Sünniaastapäeva tähistamisel osalesid riigisekretär Heiki Loot, endised riigisekretärid Uno Veering ja Ülo Kaevats ning meie valla elanikud.

Pärast lillede asetamist mälestuskivi juurde, avas riigisekretär Heiki Loot pikaaegsele riigisekretärile Karl Terrasele pühendatud väljapaneku Vaivara Seltsimajas. Väljapaneku avamisel sai näha ka Eesti Vabariigi esimest riigipitsatit, mis igapäevaselt asub Stenbocki maja Riigipitsati saalis. Esimene riigipitsat telliti 1925. aastal Londonist Terrase juhtimisel. Näituse ülejäänud eksponaatidega saab tutvuda Sinimägede Muuseumi infopunktis.

Heiki Loot ütles näituse avamisel, et tihti vahetunud valitsuse juures, kelle eluiga ei ületanud sageli aastatki, tagas Terras töö järjepidevuse. „Liialdamata võib öelda, et Terras kehastas riigivalitsemise järjepidevust ja katkematust,” ütles Loot. „Sellega lõi ta üle aegade kestnud ja tänapäevagi jõudnud arusaama riigisekretäri ametist, kui valitsuste ja laiemalt riigijuhtimise järjepidevuse tagajast.”

Pikaaegse riigisekretäri auks on Stenbocki majas Karl Johannes Terrase järgi nimetatud nõupidamiste ruum, kus toimuvad neljapäevaõhtused valitsuskabineti nõupidamised ning seisab tema büst. „Terrase tähelepanelik silm jälgib valitsuse tööd tänaseni,” lisas Loot.

Vallavanem Veikko Luhalaid avaldas uhkust Vaivara valla üle, kust on sirgunud palju tublisid ja tuntud inimesi. „Minu esivanemad on ka pärit Vaivarast, rõõmustavad paljud inimesed, kuuldes, et elan selles vallas. Viljakas vald meil,” muheles Luhalaid.

Karl Johannes Terras sündis 9. septembril 1890. aastal Vaivara vallas Perjatsi külas Lellomäe talus vallakirjutaja Aleksandri ja Marie (s. Säkk) Terrase pojana. Ta õppis Vaivara kihelkonnakoolis, Bolotovi ettevalmistuskoolis ning Narva gümnaasiumis. 1916. aastal lõpetas Terras Peterburi ülikooli õigusteaduskonna ja 1917. aastal lipnikuna kahuriväekooli.

1920. aasta 5. jaanuaril nimetati Terras Vabariigi Valitsuse asjadevalitsejaks, enne seda töötas ta Sõjaministeeriumi Kodifikatsiooniosakonna juhatajana.

Aastatel 1927-1940 oli Terras Kaitseliidu Toompea malevkonna pealik, samaaegselt (19341940), korraldas ta Eesti Spordi Keskliidu esimehena spordielu. Tema algatusel organiseeriti tema kodukülas Perjatsis Eesti esimene küla jalgpallimeeskond.

Karl Johannes Terras kuulus “Estonia” teatriseltsi juhatusse, oli EÜS Põhjala liige ning muusikaseltsi “Edu” auliige.

1. septembril 1940 riigisekretär vallandati ametist, ühtlasi likvideeriti ka Riigikantselei.

Nõukogude okupatsioonivõimud arreteerisid Terrase 7. jaanuaril 1941 ja ta suri 25. veebruaril 1942 Kirovi vangilaagris. Kohtumõistmine Terrase üle toimus aasta pärast tema surma, kui ta tagaselja 10 aastaks sunnitööle mõisteti liikmeksoleku pärast Kaitseliidus.

Tema teeneid Eesti Vabariigi ees on hinnatud Kotkaristi V klassi (1930) ja Kotkaristi I klassi (1934) teenetemärgiga ning Eesti Punase Risti II klassi teenetemärgiga (1934).

Mälestuskivi riigisekretär Karl Johannes Terrasele avati tema 118. sünniaastapäeval, 9. septembril 2008. aastal, Eesti Vabariigi 90. juubeliaastal, Terrase sünnikodus.