Keset suurt suve oli asenduskodu lastel võimalik osaleda Keskkonnainvesteeringute Keskuse poolt rahastatud projektis „Õpime tundma kodukoha loodust”. Projekti käigus veetsime toredad päevad  kodukoha ühes kaunimas kohas – Kõrgepervel, kus ilus loodust piilus  juba hommikul vara telgiuksest sisse. Projekti eesmärgiks oli vaadelda ja õppida tundma keskkonda, mis meid oma kodu juures ümbritseb. Külalisteks laagris olid Lea Radsin, Andres Rõõmus ja ise olime külalisteks Kalev Raudseppa tõrvaahju ja hobuste juures. Lea tutvustas lastele mitmesuguseid kodukohas kasvavaid taimi, mida koos saime ka määrata. Andresel olid kaasas arvukalt meie metsades elavate metsloomade nahku ja sarvi, mida kõik osalised oma käega katsuda said. Kalevil külas olles said lapsed lisaks tõrvaajamise tehnoloogia selgeks saamisele ka hobustega ratsutada. Projekti toetasid ka südasuve soojad ja päikest täis päevad!

Sügise esimestel päevadel oli rõõm kutsuda kõiki Taheva Sanatooriumisse osalema tuleohutuse õppepäeval. Tuleohutuse päeva korraldamiseks toetas meid Päästeamet läbi projekti „Taltsutame punast kukke”. Päeva külalisteks olid Taheva valla vabatahtlikud pritsimehed MTÜ-st Karula Vabatahtlik Tuletõrje Selts, päästetöötajad Päästeameti Mõniste komandost, korstnapühkija Ago Pettai ja Päästeameti ennetustöötaja Merle Liba. Päev oli täis huvitavaid ja õpetlikke tegevusi: õpetati käsitlema  tuleohutuse tagamise vahendeid, kuulati korstnapühkija loengut, võisteldi teatevõistluses ja küla riskide hindamises ning teemakohases mälumängus. Erilist elevust tekitasid tuletõrjeauto vooliku veejoaga täpsuse laskmine ja suur valge vahupilv, mille sees julgemad talvetunnet proovida said. Mälumängu edukas sooritamine osalejate poolt näitas kujukalt, et üritusel saadud teadmised olid kenasti kinnistunud ja ohuolukordadeks ollakse valmis. Päev lõppes ühise pikniku ja osalejate tunnustamisega. Auhinnad parimatele andis kätte isiklikult Punane Kukk.

Koos sügise saabumisega on puhkuse meeleolud asendunud töiste tegemistega. Nii ka kõik  asenduskodus elavad  lapsed ja noored on alustanud kooliteed. Toreda ja sisuka suve eest tahame tänada kõiki, kes eelpool kirjeldatud ürituste kordaminekuks oma õla alla panid ning jõu ja nõuga osalesid. Erilise tänutundega meenutame abivalmis bussijuhti Aivar Põldsaart, kes Kauksi rannas ei pannud paljuks aidata lapsi laagritoimetustes peale äikese- ja vihmatormist ööd.