Üritus toimus integratsiooni ja migratsioonifondi “Meie Inimesed” toetusel.

Sel päeval kõlasid traditsioonilised vana-vene õigeusu, kreeka ja süüria vaimulikud psalmid uues seades kõrvuti spetsiaalselt ansambli «ORTHODOX SINGERS » tarbeks kaasaegse eesti helilooja Urmas Sisaski poolt kirjutatud muusikaga õigeusu vaimulikele tekstidele.

Muusikud ise väidavad, et selline kontserdiseade on koostatud näitamaks, kui palju on tegelikult kokkupuutepunkte eesti ja slaavi kultuuris ning et vaimulik muusika võib lepitada ja lähendada omavahel kõiki inimesi ja rahvaid.

Valeri Petrovi loodud ansambel «ORTHODOX SINGERS tegutseb edukalt juba 22 aastat. Oma tegutsemisaja jooksul on ta jõudnud omandada kõrgelt professionaalse koorikollektiivi maine. Ansambli koosseisus tegutsevad kutselised muusikud, kes valdavad kõige erinevamate aegade esinemislaade ja stiili.

Sügav tähelepanu igale lauldud sõnale, eeskujulik esitus, lugude läbimõeldud dünaamiline plaan ja laitmatu stiilitunnetus on ansambli esinemislaadi eriline tundemärk.

Maestro Valeri Petrovi, ansambli loojat ja eluaegset dirigenti iseloomustab dirigeerimistehnika virtuoossus koos vaimuliku muusika sisu sügava mõistmise ja loomingulise lähenemisega sellele.

Ansambel «ORTHODOX SINGERS » on rahvusvaheliste konkursside laureaat, Euroopa festivalide alaline esineja, eriauhinna “Minimalism Muusikas” omanik. Oma tegevusaja jooksul on ansambel jõudnud läbi sõita pool maakera, esinedes kontsertidega sellistes maades nagu Venemaa, USA, Šveits, Taani, Soome, Norra, Saksamaa, Inglismaa, Prantsusmaa, Iirimaa, Liibüa, Ungari, Bulgaaria ja Poola.

Ansambli nimi «ORTHODOX SINGERS» on figureerinud selliste prestiižssete festivalide nimekirjades nagu näiteks «Chelsea» (Inglismaa), J. S. Bachi nimeline festival (New York, USA), aga samuti Moskva Ülestõusmispüha festival (kunstiline juht Valeri Gergiev).