Läbirääkimised Maanteeametiga algasid eelmisel aastal ja nii eraldati riigieelarvest ca 24,0 miljonit krooni Vastseliina aleviku silla ja Võru, Petseri ning Võidu tn katete ning kõnniteede ehituseks. Samaaegselt esitas vallavalitsus koostöös OÜ Vaksiga taotluse Keskkonnainvesteeringute Keskuse nõukogule vee- ja kanalisatsioonitrasside ehituseks Vastseliina alevikus ja Vana-Vastseliina külas. Nõukogu eraldas kahes osas Vastseliina vallale 14,6 milj. krooni ja valla omafinantseerimise kohustus trassiehitustöödel on 3,2 milj. krooni.

Mida me selle raha eest saame ja millal ehitused lõpevad?

Trasside ehitus Vastseliina alevikus on jagatud kaheks osaks:

Esimese osaga ehitatakse trassid, mis jäävad riigiteede alla (Võru, Petseri ja Võidu tänavad). Trassiehitustööde maksumus on 8,4 milj. krooni, mis makstakse KIK´i ja valla eelarvest. Teekatete, aleviku keskuse silla ja kõnniteede ehituse rahastab Maanteeamet, summas 24,0 milj. krooni. Sillaehitus  peaks ehitaja teate kohaselt lõppema 01.11.2010, kuid ehitustööde kulgu jälgides tundub see ebatõenäoline.  Loodetavasti lõpetatakse sillaehitus ja avatakse liikluseks ikkagi 2010. aastal. Trassid, tänavakatted ja Võru tn valgustus peab valmis olema 01.09.2011.a. Siin on kõikide tööde tellijaks Maanteeamet ja tööde  tegemise eest vastutab AS Põlva Teed.

Teise osaga ehitatakse kõikide vallale kuuluvate tänavate alused trassid. Siin on ehitajaid kolm. Vastseliina alevikus ehitab AS Valmap Grupp, teedevalitsuse (või Kassi) piirkonnas OÜ Wesico Projekt ja Vana – Vastseliina küla kanalisatsiooni OÜ Tavt. Tööde kogumaksumus on 9,5 milj. krooni.  Kõigi ehitajatega  on lepingud sõlmitud ja tööd peaksid lõppema 01.09.2011.a. Kõikidel tänavatel taastatakse kõvakate.

Selgituseks veel niipalju, et kui majapidamisel on juba vee- ja kanalisatsioonitrassi liitumine, siis uute trasside ehitusega liitumine peab säilima. Kui enne majas vee- ja kanalisatsiooniühendus puudus, siis ehitatakse liitumiskoht krundi piirile. Edasi tuleb majaomanikul ehitustööd endal rahastada. Sellised on riigi  raha kasutamise reeglid.

Loomulikult on liiklus ehitustööde käigus häiritud ja põhjustab palju ebamugavusi, kuid loodame inimeste mõistvale suhtumisele.