Seega on ees 2 kuud, mille jooksul tuleb teha palju otsuseid, alates igast asutusest kuni volikogu iga liikmeni. Otsuste tegemine on üks olulisemaid osiseid omavalitsuse tööst. Kahjuks ei ole kõik otsused minevikus osutunud headeks, kuigi otsuse tegemisel seda taheti. Miks?

Eelmises valla lehes oli kirjutis Rannu pargi ehitistest – linnusest ja kiviplatsist. Nõustun artikli autoriga selles osas, et nende ehitiste puhul on nii püstitamine kui nende lammutamine halvad otsused. Kuid artikkel linnuse kohta oli minu arvamusel liialt süüdistav ainult Uno Rootsmaa suhtes, kes on teinud Rannu vallavanemana siiski 10 aastat tunnustamist väärivat tööd. Nende ehitiste rahastamine oli ju kirjutatud arengukavasse ja ka eelarvesse.

Kõige olulisem eksimus linnuse ja kiviplatsi juhtumis oli läbikaalutletud, avalikustatud ja ka vormiliselt korrektse otsuse tegemise puudumine. Sellisel juhul oleks ilmnenud kooskõlastuste puudumine ja ehituse alustamine ei oleks saanud toimudagi ning ei oleks tekkinud konflikti keskkonnaameti ja keskkonnainspektsiooniga. Tuleb mõista ametnikke, kes täitsid seadusega pandud kohustust kaitsta pargi looduskaitselist ja muinsuskaitselist puutumatust. Tuleb ka tunnistada meie endi viga ja sellest õppida. Kindlasti ei ole kõiges süüdi ainult üks inimene.

Täna on taas käes aeg teha otsuseid, seekord siis 2011. aasta eelarve koostamiseks. 2011. aasta toob volikogu ette rea keerulisi küsimusi, kus tuleb teha otsuseid, mis kujundavad meie omavalitsuse tulevikku. Mõned neist on siin: kas alustada kaugkütte piirkonna taastamist ja lubada rajada kohalikul kütusel põhinevaid katlamaju?; kas investeerida Kureküla ja Kaarlijärve ühisveevärkidesse eraldi või luua üks süsteem?; kas ja kuhu rajada uus perearstikabinet?; kas valla asutuste struktuur ja juhtimine on hästi korraldatud või vajab muutmist?; kuidas muuta valla hooned energiasäästlikumaks?; mis on kõige olulisem – kuhu peaks vald investeerima, et säilitada elanike arv ja maksutulud – kas teed, valla hooned, inimesed, ettevõtlust toetavad tegevused?

Usun, et vallavalitsuse ja volikogu liikmete soov on teha jätkuvalt ainult häid otsuseid, kaalutletult, avatult ja pragmaatiliselt.