Suurem probleem on kassidega just külade keskustes. Mitmed kassiomanikud lasevad kassi vabalt külapeale liikuma, mis tähendab seda, et nende järelt ei koristata. Kasside põhiline reostamise koht on laste liivakast. Kui iga loomaomanik suudaks tagada järelvalvet oma looma üle, siis ei teki ka hulkuvaid loomi, kes meie territooriumi reostavad. Meie eeskiri näeb ette, et loom ei tohi liikuda ringi ilma järelvalveta, vastasel juhul on tegemist hulkuva loomaga.

1. juulist käivitus Imavere valla lemmikloomade register, kuhu kantakse sisse kõik koerad ja soovi korral ka kassid. Registrisse registreerib loomi loomaarst looma omaniku avalduse alusel. Avaldus on kättesaadav Imavere valla kodulehelt www.imaverevv. ee (blankettide alt) ja loomaarsti juures. Lemmikloomade registrisse ID- kaartiga on juurdepääs vallavalitsusel, looma omanikul, veterinaaril, varjupaigal ja politseil. Koerte kiibistamine ja registeerimine teeb lihtsamaks hulkuva koera omaniku leidmise. Looma kättesaamisel ei ole vaja teda viia varjupaika, mis hoiab ära kulutused nii loomaomanikule kui ka vallavalitsusele.

Alates 1. juulist 2010 peavad Imavere vallas elavad koerad märgistusena kandma veterinaararsti poolt paigaldatud mikrokiipi, määruse kohaselt ei puuduta see nõue koeri, kes on registreeritud enne

1. jaanuari 2010 ning kes kannavad märgistusena registreeri misnumbrit kaelarihmal. Kasside kiibistamine on soovituslik. Koerte ja kasside kiibistamine ja registreerimine registrisse on tasuline- kokku 370 krooni.

Summa koosneb kiibist koos panemisega 250 krooni, registreerimistasust 100 krooni ja vaktsineerimistõendist 20 krooni.

Kiibistamist saab teha veterinaari/ loomaarsti juures, kellel on selleks olemas ettenähtud vahendid. Imavere vallas teeb kiibistamist loomaarst Ly Aasaküla. Loomaarstiga tuleb eelnevalt kiibistamine kokku leppida tel 5667 8445. Koju kutsumisele eraldi tasu ei lisandu.

Imavere Vallavolikogu on vastu võtnud määruse, mille kohaselt 50 esimesele koeraomanikule antakse võimalus kiibistada ja registreerida üks koer leibkonna kohta 200 võrra odavamalt, seega 170 krooni. Hetkel on soodustust kasutanud 13 loomaomanikku. Soodustus kehtib ainult 2010 aastal, seega tuleb kiirustada.

Soodustus ei kehti vallavalitsuse ja volikogu liikmetele ja nende perele. Soodustus kehtib ainult loomaarst Ly Aasaküla juures. Loomi on võimalik registreerida ja kiibistada ka teiste loomaarstide juures, kuid nemad määravad tasu suuruse ise. Imavere valla koerad peavad olema kiibistatud ja registrisse kantud 1. juuliks 2011.

Hulkuvast loomast tuleb teada anda Imavere Vallavalitsusse telefonile 389 7543 või mobiilile 5300 8485. Loo-made püüdmise korraldab omavalitsus. Leitud loomadest avaldatakse teave valla kodulehel.