Aga ka tänane olukord, kus kohal on üks mees ja üks auto ning neil iseseisev kustutusvõimekus puudub, ei saa kaua kesta. Päästeteenistuse esindajate sõnul võib alates kevadest rippuda tuletõrjegaraaži uksel tabalukk. Lähimad päästjad jäävad Nõmmele, Assakule, Keilasse ja Kohilasse.

Valimisliidu Väikelinn Saku liikmete hulgas tõusis mure Saku turvalisuse pärast teravamalt esile käesoleva aasta kevadel. Uute võimaluste otsimisel tundsime huvi ka tuletõrje senise ajaloo vastu Saku vallas ning pöördusime meie tuntud koduloolase Alma Kallioni poole. Siinjuures tahan Almat tänada, pea kogu suve Saku Sõnumite leheruumi täitnud järjelugu pritsumeeste tegemistest osutus oodatust mahukamaks ja põnevamaks.

Tänaseks on selge, et jätkata tuleb samuti priitahtlike pritsimeestega. Meie õnneks ei pea me looma midagi uut, vaid pigem taastama vahepeal katkenud järjepidevuse. Seltsil saavad kohe taastamise järel olema liikmeskonnas ka teenekad auliikmed ja tutvustuses väärikas ajalugu.

Kohtumistel päästeteenistuse juhtide ja naabervaldades tegutsevate vabatahlikega oleme leidnud, et Tammemäe osas oleks kõige õigem kasutada nn Saksa mudelit, kus üheaegselt on valves kutseline ja vabatahtlik(ud) päästja(d). Oluline on, et seeläbi õnnestuks säilitada riigi raha olemasolevate ruumide ja tehnika ülalpidamiseks ning ühe elukutselise palgaks. Hiljem, liikumise kosudes, võiksid priitahtlike pritsimeeste autod valves seista ka mõnes valla lõunapoolsemas asulas.

Priitahtlike pritsimeeste seltsi tegevus peab aga olema kaugelt avaram kui päästekomando igapäevane mehitamine. Oluline osa on ennetustööl, noorteliikumisel, tuletõrjespordil ja mitmesugusel ühistegevusel. Ühena paljudest näidetest võib huviline külastada kodulehte www.ligimesekaitseks.ee ja tutvuda meie valla lõunanaabrite tegevusega.

Edasise edu alus peab aga olema iseseisev mittetulundusühing, sest kõike seda ei saa teha vallavalitsus, poliitikud ega ka ükski kohalik firma. Algatusgrupp on veel sündimata lapsele nimeks soovitanud MTÜ Saku Priitahtlikud Pritsimehed. Koostatud on põhikirja projekt ja ette valmistatud asutamisdokumendid. Mis kõige tähtsam, edasisele tegevusele on soovinud õla alla panna Saku vallas elavad elukutselised päästetöötajad, vabatahtlike liikumisse haaratud Peeter Mahon, Tiina Laube ja Anu Altmets.

Kutsume kõiki missioonitundega inimesi 9. novembril kell 19 Saku raamatukogu saali olukorraga tutvuma ja uut ühingut asutama. Kohale on lubanud tulla Põhja-Eesti Päästekeskuse direktor Raik Saartabilistega, naabervaldade vabatahtlike päästeseltside esindajad ja vallavanem Kuno Rooba. Tule ka, saad kunagi lastelastele uhkusega jutustada, et oled kuulsa pritsimeeste seltsi asutajaliige. Kui sul pole õhtud kinni laulukoori harjutustega või ei käi sa igal päeval trennis, sul on kõrgendatud vastutustunne ja pisuke tehnikahuvi, siis ongi tuule suund Nord ja nüüd on sinu kord. Pritsimeeste seltsis on tegevust ka naistele, aga need tulevad kutsumatagi liituma, kui õiged mehed juba kohal on.