Muutusi on aga veelgi. Eili teed viisid möödunud suvel Olustvere mõisa klaasikotta klaasiasju ajama. Et Järvakandi klaasitootmise traditsioonid seetõttu ei raugeks, juhendan klaasiringi nüüdsest mina, 2004. aastal Eesti Kunstiakadeemia klaasikunsti osakonna lõpetanud klaasikunstnik Kaja Vaikre.

Et sõna „kunst“ kohustab tegema midagi ja olema keegi, mida paljud ei soovi, korrigeerisin pisut ka ringi nime ning jätsin tülika liite ära. Lihtsalt klaasiringis on võimalik proovida erinevaid klaasitöötlemise tehnikaid ja unistajail oma klaasiunistusi realiseerida. Algul tutvume materjali erinevate võimalustega ja seejärel materialiseerime ideed.Tunnid toimuvad igal TEISIPÄEVAL kell 18–20.

Kõiki Järvakandi klaasisõpru, noori-vanu ja loomulikult ka ringi liikmeid, ootan kord kuus Järvakandi Avatud Noortekeskusesse tasuta klaasiõhtutele, kus vaatame suures soojas ruumis külma ilma trotsides projektorist ilusaid pilte 5000 aasta vältel tehtust. Isetegijail on võimalik ammutada rohkelt suurepäraseid ideid ja näha filme klaasi töötlemise tehnikatest, mis annab aimu, mida me järgnevalt ringis tegema hakkame ning kuidas tekkinud mõtteid realiseerida. Novembri klaasiõhtu toimub jällegi reedel, 12. novembril kell 18. Edaspidi plaanime klaasiõhtuid korraldada iga kuu teisel reedel kell 18.

Projekti „Järvakandi piirkonna klaasitootmise traditsioonide arendamine“ Euroopa Leader programmi raames peaksime aastavahetuseks saama klaasituppa ka mahuka sulatusahju, mis võimaldab valmistada suuremaid, toredamaid ja korraga ka rohkem klaasist asju kui seni Järvakandi Klaasistuudiolt väikest ümarahju rentides: koolutatud vaagnad, lambikuplid, -plafoonid, ehted, klaasimaal, akna dekoratsioonid, kingitused, ümarplastilised skulptuurid, kõikvõimalikud muud esemed. Seni aga harjutame kätt, valmistame kipsist vormid sulatusteks, õpime klaasi ja erinevaid tehnikaid tundma.

Siinkohal väike palve neile, kel juhtub kodus mõni kristallist ese katki minema või lihtsalt üleliigne olema. Palun ärge visake oma vana kristalli ära, vaid tooge meie õpilastele Klaasituppa, Klaasimuuseumi või Järvakandi Klaasistuudiosse! Kasu on neist küll ainult siis, kui panete iga purunenud asja killud eraldi kottidesse/pakkidesse. Kui kahe erineva klaasist eseme killud segunevad, siis tõenäoliselt puruneb sulatusel valminud ese pingetest, kuna joonpaisumiskoefitsient on olnud erinev. Kokku sobivad ainult ühe tehase sama partii tooted, kuid sellest pole meil enamasti aimu.

Et muinasjutuline klaasmägedega Järvakandi eksisteerib täna vaid pärimuses, siis püüan anda endast maksimumi, et müütiline klaasilinn saaks reaalsuseks. Kui mitte mujal, siis klaasisõprade kodudes kindlasti.

Suurepärast klaasiaastat!