Meie vallal on olnud õnne, et siin on elanud tublid kodu-uurijad, kes on oma töö ka raamatus jäädvustanud. Helmut Elstroki ja Ella Rajari sulest ilmunud kogumikud „Padaorust Viru mereni“ ja „Omane ja armas“ on küll tänuväärsed kokkuvõtted minevikust, kuid need ei mahuta kaugeltki kogu huvitavat pärimust, mis vääriks avalikustamist. Tänapäeval on võimalused fotomaterjali trükkimiseks ja töötlemiseks avardunud. Seetõttu on üks eesmärk ka fotode kaudu selgema kujutluspildi andmine endisaegsest elust-olust, mille kohta seni materjali napib. Liiatigi on 20-30 aastat paras ajalõik, mil taas võiks heita pilgu selja taha ja teha kokkuvõte möödunust.

Viru-Nigula Hariduse Selts on otsustanud kokku koguda huvitava pildi- ja jutumaterjali küladest ning selle põhjal koostada uue kodulooraamatu.

Raamatus kavatsetakse anda võrdlev ülevaade kirikukihelkonna ja tänapäevase valla geograafiast Tutvustada taas kord tähtsaid nimesid ja daatumeid, mis seonduvad kiriku, kooli ja mõisatega. Igast külast tahetakse leida vähemalt üks nimilugu, mis oleks osakeseks ajaloomosaiigist, kajastades inimese elu kõiki tahke sünnist surmani. Loodame leida mälestuskilde lapsepõlve mängudest, koolipõlvest, armastusest, abielust, taluelu muredest ja rõõmudest, suhetest võimu ja vaimuga. Eriti teretulnud on lood külade värvikamaist tegelastest või sündmustest, millest on säilinud pilte vanades albumites. Samuti on põnevad kirjeldused ja vaated erinevaist paikadest, mis aja jooksul on omandanud uue näo. Vahendeid selle tegevuse elluviimiseks on küsitud PRIA LEADER programmist läbi kuue omavalitsuse tegevusrühma Partnerid. Et oma ideed teostada, soovime teha koostööd võimalikult paljude inimestega, et pildi- ja kirjavara koguda ning sellest valikuid teha.

Planeeritud on läbi viia 4 ühist pildivaatamise ja jututuba, kus on võimalik ka pilte skaneerida ja loomingulist mõtlemist arendada. Need toimuvad neljas kesksemas kohas, kuhu oodatakse lähipiirkondade elanikke oma vanade albumitega:
11.november kell 16.00 Viru-Nigula Raamatukogus
18.novembril kell 16.00 Mahu kant Mati Erilti juures
23. novembril kell 16.00 Kunda Külaseltsi majas
30. novembril kell 16.00 Selja Külaseltsi ruumides

Edaspidi korraldatakse sama projekti raames huvilistele ka koolitus pildiesitluste koostamiseks. Koolitus toimub Viru-Nigula rahvamajas ja sinna soovijatel palutakse ühendust võtta korraldajatega tel 53305730, et kooskõlastada tundide läbiviimise aega. Kuna tehniliselt on võimalik korraga tegeleda vaid kuni 10 osalejaga, siis tuleb õppetöö korraldada mitmes erinevas rühmas. Kokku kestab koolitus 24 tundi, millest iga osaleja saab osa kahest kolmetunnilisest ühisest tunnist, ning lisaks individuaalseid konsultatsioone kuni esitluse valmimiseni. Koolituse lõppedes saab osaleja valmis esitluse oma valitud teemal, mis ongi tunnistuseks õpitud programmi omandamise kohta. Kellel on olemas oma sülearvuti, võib selle koolitusele kaasa võtta, kuna koha peal on võimalik kasutada vaid maksimaalselt 4-5 arvutit, milles on olemas MOWIE MAKER programm.

(Esitluste koostamiseks on soovitav ühendada eri põlvkondade jõud ning kaasata oma esitluse tegemisele nii noori kui vanu. Vanemad inimesed annavad oma mälestused ja kujundavad esitluse sisulist külge, noored aitavad seda tehniliselt teostada.)

Valminud esitluste ja filmidega on võimalik sisustada edaspidi nii oma pere, seltsi kui ka valla üritusi. Ülevaate filmidest korraldab Hariduse Selts valla päevadel järgmisel kevadel. Pildiesitlusi võib teha nii POWER POINT, kui ka MOWIE MAKER programmiga.

Kui ühiste jõududega raamatu järgmiseks sügiseks valmis saame, siis võib öelda, et meie vallas elavad hakkajad ja oma ajaloost lugu pidavad inimesed. Lood, mis raamatu kaante vahele ei mahu, hakkavad ilmuma valla ajalehes kodukandi rubriigis järjelugudena.

Materjali raamatu jaoks ootame huviga ka väljaspool jututubasid.

Neid võib tuua Viru-Nigula raamatukogus Hiie Kivilole, koolis Anu Laidineni kätte. Lisaks koguvad materjali töörühma liikmed Heili Tarjan, Eha Piirsalu, Pille Kajar ja Ene Ehrenpreis

Jõudu ja pealehakkamist kõigile ärksatele inimestele!

Kohtumiseni jututubades ja koolitusel.