Ta peaks igas inimeses äratundmisrõõmu tekitama. Lugemist ei asenda miski, lugemine annab sõnavara, laiema arusaamise maailmast, teadmisi.

Sadalas alustati lugemisaastat 18. jaanuaril 2010. Kogunemisel lauldi koos tuntud lastelaulu kiisust ja tehti teatavaks raamatuaasta plaanid. Taaselustati lugemispesa, mis on noorematele õpilastele meeldiv omaette olemise ja lugemise koht. Samal päeval lugesid lastele oma lemmikraamatut ette vallavanem Riina Kull ja raamatukogujuhataja Ulvi Luht. Nooremates klassides tegid seda vanema kooliastme õpetajad.

Jaanuaris viidi läbi ka 3-5- sõnaliste luuletuste konkurss.

Mõni näide:

Noorus on päike, Silmaring — väike. …vahel- olemasolus, oled ikka noor.
Ahto, 9. klass

Tuli, oli, läks ära.
Raido, 8 klass

Lumi! Oh imede ime!
Ragnar, 7. klass

Veebruaris loeti lugusid Eestimaast. Vabariigi aastapäeval tunnustati tublimaid lugejaid ja lapsed esitasid loetust põimiku.

Märtsis, kooli aastapäeva auks korraldati ilusa käekirja konkurss. Kõik õpilased kirjutasid teksti tavalisele vihikulehele ja hiljem selgitati igast klassist välja kaunima käekirja omanik. Lisaks sellele uurisime terve nädala vanemate ja vanavanemate kooliõpikuid, mida lapsed kodudest kaasa tõid. Samas oli ka näitus kõige vanematest raamatutest, koolivihikutest ja õpilaspäevikutest. Avastamisrõõmu oli palju.

Lugemisaasta lõppürituseks sai lugemisöö selle õppeaasta I veerandi viimasel päeval.

Sellest jutustavad lapsed ise.

Reedel toimus lugemisöö. Me tulime koolimajja, pakkisime asjad lahti ja olime niisama.

Alguses läksid raamatukokku nooremad, siis meie. Ma laenutasin endale Ketlin Priilinna “Peaaegu Tuhkatriinu”. Lugesime siis kõik vaikselt tund aega. ...
Mulle meeldis hommikune teiste ees esinemine. Lugesin katkendi loetud raamatust ja jutustasin ka natuke.
Natalja, 8. klass

Meil oli plaanis õhtul tähti vaadata, oma tähtkuju leida, kui see on nähtav. Ilm oli väga pilves, sadas lund ja oli kõva tuul. Meid jagati sünnikuupäeva järgi rühmadesse ja iga grupp pidi õues süütama oma tähtkuju järgi küünlad. Suuremad ehitasid lumest tornid ja seal sees jäid küünlad põlema, aga väiksemad panid oma küünlad koolimaja treppidele. Kõik võistlused toimusid tähtkujude võistkondadele. Kõige sportlikumad olid Kaljukitsed.
Diana, 7. klass

Hiljem korraldasid 9. klassi poisid disko. Diskol oli väga hea muusika. Kõige rohkem nautisid diskot väikesed, sest ega neid ju tavaliselt nii hilja tantsima lubata.
Ka lugemist võtsid nad täie tõsidusega. Väga vahva oli neid järgmisel hommikul kuulata. Kõik lugesid ja jutustasid väga hästi.
Anti, 6. klass

Öösel oli pisut külm. Mulle tundus kogu aeg, et minu tekk on liiga väike. Ma tahaksin, et oleks veel koolimajas ööbimisega üritusi. Oli väga tore veeta õhtu ja öö oma klassikaaslastega koos.
Oksana, 6. klass

Tulin õhtul kell kuus koolimajja, kaasas magamisasjad ja raamat. Meil oli lugemisöö.
Läksime raamatukokku ja võtsime veel ühe raamatu. Ma võtsin Robini lugudest “Pähkli- Priidu”. Me pidime veel ise tähemuinasjutu kirjutama. Meie muinasjutt rääkis karupojast, kellele ema rääkis unejuttu tähtedest. Pärast oli disko. See meeldis mulle. Kell 12 öösel läksime magama.
Mirel, 1. klass

Meie kooli parimad lugejad on Kairi Kumpas, Karin Räpp, Markkus Viik, Jennifer Jõerand, Anneli Puusepp, Laura Taro, Diana Milinevitš, Marko Käär ja Kristin Zilinski. Külaraamatukogust on kõige rohkem raamatuid laenutanud Õnnely Ozol, Ülle Pärtelpoeg, Maarja-Stiin Siirand. Nii väga hea lugeja kui ka suur raamatusõber on Hedy-Marja Maasik.

Õpilaste arvamuslugude järgi otsustades oli Lugemisöö tore üritus.

Me kõik loodame, et möödunud aasta tõestas: lugemist ei asenda miski, lugemine annab sõnavara ja teadmisi, mõjutab meie fantaasiamaailma ja õpetab pealispinna alt leidma allteksti sügavamaid kihte.

Lugemisaasta ürituste fotod leiate Sadala kooli kodulehelt www.sadalapk.edu.ee