Valla kohaliku elu arengudokumentidest, mis on olulised suunanäitajad pikemaajaliste visioonide määramisel, on lõpusirgele jõutud uue üldplaneeringu koostamisega. Valla arengukava 2007–2015 sai täiendusi uutest ideedest ning valmis Palupera valla terviseprofiil aastateks 2010–2015. Kõik need dokumendid loovad hulgaliselt uusi võimalusi ettevõtjatele, mittetulundussektorile, kohaliku omavalitsuse allasutustele, igale vallakodanikule.

Tagasivaade lubaduste täitmisele sügisest 2009

• Parendatud on heakorda, üldkasutatavaid objekte: ViSoEst by bike projekti toel sai inventari Palu puhkekoht, Hellenurme puhkeala ja kergliiklustee.

• Alustati Nõuni puhkeala rajamisega: rajati ujumiskoht, paigaldati inventar, korrastati Nõuni järve kaldaala.

• Lõpetati Nõuni kultuurimaja küttesüsteemide ehitus, rekonstrueeriti reoveetorustik Hellenurmes.

• Jätkati traditsiooniliste ürituste toetamist (külade jaanituled, võrkpalliturniir Põrsas Cup, mälumäng Palupera valla karikale, Palupera valla suusapäev, küladevaheline jalgpalliturniir, Unustatud Mõisad külastusmäng jne). Palupera mõisat ja valda tutvustati eestimaalastele naismehhanisaatorite kokkutuleku korraldamisega.

• Toetatud ja korraldatud on noorsootööd (projektid „Praktiline ühistegemine Hellenurme noortekeskuse noortele Eestimaa looduses ja kodukandis”, „Noorte omaalgatuslikud projektid Hellenurmes, Nõunis ja Paluperas”, „ Erinevate kogukondade noored ühistegevuste kaudu koostööd tõhustamas”. Kooli projektidest toetati Tiigriroboti, Teater maale, Teadus meie ümber – mida tean teadlaste tööst, Õppiv tiiger meie koolis, Rõõm igast koolipäevast ja teisi projekte.

• Korrastati oluliselt asjaajamist partneritega – mittetulundussektori, vee-ettevõtja ja lasteaiaga suheldes.

Palupera vallavolikogu koosseis on andnud endast parima, et takistada valda hiigelkarjääride rajamist. Samas on aktiivselt tegeletud ruumilise planeerimisega üldplaneeringu tööprotsessis jms. Vaidlemist väärinud erimeelsused on lahendatud ja kompromissideni jõutud. Sama töist koostööaastat ootame ka uuelt, algavalt 2011. aastalt. On hulk uusi ideid, mis ootavad rahastajate otsust või taotluseks vormistamist. Sellega tegeleb oma igapäevatöös vallavalitsuse väike kollektiiv.

Edukat, tegusat ja muredest vabamat saabuvat kassiaastat meile kõigile!