Alguses olid kõik väga elevil, keegi meist ei osanud ette aimata, milliseks kujuneb õhtupoolik. Erakordselt huvitav õhtu sai alguse soojendusülesandest. Seejärel istusime keset noortekeskuse saali paigutatud pika kaetud laua taha ning algas koolitus. Koolitajaks oli Marek Mekk Liikumine Kodukant Eesti Koolituskeskusest.

Esimene teema oli kohaliku omavalitsuse volikogu töö põhimõtted ning kõik sellega seonduv. Meile esitatud küsimustele vastamisega jäid nii mõnedki hätta, kuna varem ühiskonnaõpetuse tunnis õpitu oli lihtsalt ununenud. Pärast seda, kui olime ülevaate saanud volikogu tööst, algas simulatsioon volikogu istungist, mille alguses toimus volikogu esimehe ja aseesimehe salajane valimine.

Kui kandidaadid olid esitatud, algasid valimised, mis ei läinud sugugi lihtsalt, sest üks hääletussedel oli rikutud ja kaks kandidaati said võrdselt hääli. Toimus uus hääletamine kahe rohkem hääli saanud noore kandidaadi vahel. Teise hääletuse võis õnnestunuks pidada, sest volikogu esimees sai valitud, kelleks sain mina, allakirjutanu ja volikogu aseesimeheks sai Raikko Käos, kes jäi napilt teiseks.

Edasi algas kaua-oodatud volikogu istung, kus päevakorras oli rockfestivali korraldamine Palupera vallas. Arutasime selle üritusega kaasnevaid plus-se ja miinuseid. Kõik said oma arvamust avaldada. Arvamusi oli erinevaid ja kohati läks suureks sõnasõjaks, sest noortele antud rollid olid seinast seina – oli ettevõtjaid, lapsevanemaid, tudeng, oli noori ja eakamaid.

Lõpuks jõudsime siiski üksmeelele, et üritus võib teatud tingimustel toimuda. Oma sõna said sekka öelda ka mõned meie pärisvolikogu liikmed, kes kuulasid arutelu huviga ja jagasid näpunäiteid.

Volikogu simulatsiooni võib õnnestunuks lugeda, sest paljud meist said targemaks kohaliku omavalitsuse tööst ja soovivad selles kaasa lüüa.

Meie, noored, kohtume juba uuesti 5. detsembril kell 15.00 noortekeskuses, kus päevakorras on meie oma Palupera valla Noortevolikogu loomine.