On jõulueelne õhtupoolik, aasta 1818. Pastor Josep Mohr istus oma kabinetis tillukeses Oberndorfi külakeses ja valmistas jutlust jõuluõhtuks. Lugedes parajasti jõuluevangeeliumi Päästja sündimisest, kuulis ta uksel koputust. Suurrättidesse mähitud maanaine astus sisse ja ütles, et kõrgel mägikülas on puuraiduri naine sünnitanud lapse ja palub õpetajat last õnnistama. Pastor asuski teele.

Astunud madalasse, viletsasti valgustatud hütti, õpetaja nägigi kitsukeses voodis magavat ema koos lapsega. Kaunis vaatepilt tõi õpetajale pisara silma. Korraga ta koges nii lähedasena. „Teile on sündinud Päästja, kes on Issand Krist...“ Kodus haaras pastor sule ja kirjutas ühe hooga kuuesalmilise luuletuse „Püha öö“.

Õnnetuseks küla kiriku orel oli läinud rikki. Nukrana koges õpetaja, et jõuluteenistus tuleb pidada ilma orelita. Ometi näitas pastor oma äsja kirjutatud luuletust organist Franz Gruberile. Organist sattus vaimustusse kaunitest sõnadest. Keegi ei osanud oodata, et pastor ja organist jõuluteenistuse käigus laulavad kahehäälselt kitarri saatel vastvalminud laulu „Püha öö“.

Laul vallutas kohe kõikide kuulajate südamed.

Kevadel tuli orelimeister Oberndorfi parandama katkist pilli. Kui töö valmis sai, mängis Gruber proovipalaks enda loodud jõululaulu „Püha öö“. Orelimeister palus luba lugu mängida oma kodukirikus Zillertalis. Seal sai laul kohe populaarseks ja seda hakati nimetama „Taevaseks lauluks“. Koguduses elas perekond, kellel olid kaunite häältega musikaalsed lapsed, kes laulsid seda mitmes paigas. Nii oli kord kuulajate hulga Saksi kuningas ja kuninganna, kes palusid lapsi laulma pealinna. Sealt alustas laul oma võidukäiku ja on tänaseks tuntud kogu maailmas. Laul jäi nii teksti autori kui ka helilooja ainukeseks tööks. See laul pole tehtud, vaid ta on ise sündinud ja seetõttu ta ongi geniaalne.

Pea on käes aeg, mil ka meie siin Madise kirikus laulame üheskoos „Püha öö, õnnistud öö...“ Kirikuaasta ongi lõppenud ja 28. novembril pühitsesime I adventi ehk Kristuse sündimise ootuse I pühapäeva, sealt on jõuluni jäänud 4 nädalat.

Ilusat jõuluaega Teile kõigile! Olgem sel aasta pimedamal ajal koos oma perega küünalde valguses! Päästja on sündinud kõigile ja jõuluaeg tuletab seda meelde.

Meie jumalateenistused:

PÜHAPÄEVITI kell 11.00 kirikus, kaetud armulaud, pastoraadis kirikukohv

PÜHA JÕULUÕHTU REEDEL, 24. detsembril kell 17.00, laulab Albu koor Sink-Sale-Pro

PÜHAPÄEVAL, 26. detsembril kell 11.00 II JÕULUPÜHA TEENISTUS, ARMULAUD

26. detsembril kell 14.00 JÕULUKONTSERT KIRIKUS
/Oleviste koor/VANA-AASTA ÕHTU REEDEL, 31. detsembril kell 17.00 I UUE AASTA TEENISTUS PÜHAPÄEVAL, 2. jaanuaril kell

11.00 Pastoraadis laupäeval, 4. detsembril

11. detsembril kell 11.00–14.00 kasutatud riideabi Rootsist. Palju laste ja noorte sooje riideid. Astuge läbi!

Aitäh kõigile, kes oma liikmeannetuse on tasunud. Meie arveldusarve SEB pangas 10702005325007. EELK Järva-Madise kogudus.