Majandusõppes on õpilastel olnud võimalus lisaks tavatundidele osaleda mitmes ettevõtmises ja kuulata ettevõtjate loenguid. Meie kool osales esimest aastat projektis “Tagasi kooli”. Selle käigus annavad tunde nii vilistlased, kohalikud ettevõtjad kui ka inimesed kaugemalt.

19. oktoobril oli õpetaja rollis Pille Vaher, Euroopa Komisjoni meediaosakonna juhataja. Ta rääkis V–IX klassi õpilastele teemal “Euro – Eesti uus raha

1. jaanuarist”. Tund lõppes viktoriiniga, kus õpilased said kontrollida oma teadmisi ja tähelepanu. Meenetena said kõik kuulajad kalkulaatori, mille abil kergem võrrelda ja arvestada euro väärtust krooni suhtes.

20. oktoobril oli koolis külalisõpetajaks Kersti Kraas Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtete Assotsiatsioonist. Loengut teemal “Eesti ettevõtluse taassünd” kuulasid VII–IX klassi õpilased. 20 aastat on õpilaste jaoks ikka väga pikk aeg ja seepärast olid sellest kaugest ajast pärit fotod ja jutud huvitavaks ja mõtlemapanevaks materjaliks. Loeng tuletas meelde, kui palju meie majanduselu viimase paari aastakümne jooksul on arenenud.

7. oktoobril võtsid VIII ja IX klassi õpilased osa majandusalasest e-viktoriinist. Võistlus oli individuaalne ja vastuseid sai otsida Internetist. Õpilased said juurde majandusalaseid teadmisi ja kõigile osalejatele anti ka tunnistus.

1. novembril oli VII–IX klassi õpilastel Leho Rohtla eestvedamisel võimalik katsetada, kuidas nad väikeettevõtjatena hakkama saavad. Simulaator 7 on majandusõppe programmi kuuluv praktiline õppemäng, mille eesmärk on täiendada ja kinnistada majandusalaseid teadmisi. Kuigi esialgu oli lastel turumajanduse tingimustes raske orienteeruda, said üsna kiiresti selgeks nii konkurentsi mõju, nõudlus- ja pakkumisseadused, hinna ja reklaami tähtsus läbimüügi mõjutajana. Selgeks sai, et vaba turumajanduse tingimustes pole sugugi kerge toime tulla. Seda suurem oli rõõm õnnestunud äritehingute korral.

Lehoga käisid IX klassi poisid ka 8. novembril toimunud majanduspäeval Türi Gümnaasiumis. Seal toimus kohtumine kohalike ettevõtjatega, õpilastele jagati soovitusi minifirma loomiseks ning toimus ettevõtlusmäng Simulaator 7 juba maakondliku võistlusenal.

4. novembril oli Albu Põhikooli VII –IX klassi õpilastel külas Järvamaa 2009. aasta edukaima ettevõtte PakpoordOÜ omanik Gerhard Eberle. Tema ettekande teema noortele oli “Eduka ettevõtmise võti”. Lisaks teadmisele, kuidas ettevõtet alustada, said õpilased praktiseerida ka oma inglise keele oskust. Gerhard Eberle rääkis sellest, kuidas tal tekkisid sidemed Eesti ja Albu vallaga. Ettevõtja pidas oluliseks, et tegeldaks sellega, mis südamelähedane. Ta lisas, et tänapäeval on võimalik igal pool tööd teha ning andis näpunäiteid, kuidas viia firma edukate hulka. Eriliselt rõhutas ta hariduse tähtsust, seda et tuleb pidevalt õppida, arendada oma oskusi jaeriti võõrkeelte tundmist. Õpilastele jäi ettevõtlustunnist tore mälestus ja tunne, et elus võib palju saavutada, kui on pealehakkamist ja tahet tööd teha.

10. novembril võttis IX klass osa karjäärimessikesest “Lingid tulevikku”, kus tutvuti õppimisvõimalustega kodu- ja välismaal, kuulati ettekandeid ettevõtlusest, vaadati klippe tööintervjuudest. Samal päeval külastati veel ettevõtet KUMA. Päeva rahastas KENK projektist “Ettevõtlikuks nooreks Järvamaal”. Selle projekti raames toimus ka konkurss“Äriidee 2010”, milles osales V klass. Žürii kiitis nende mõtet kujundada pildiraami sisse kunstipärane traatidest taies, mille külge on hea ehteid riputada just praktilisuse pärast. Hindamiskomisjoni liige J. Lehemets ütles: “Kõige vahvam on selle asja juures, et tegemist on kõigest 11aastaste lastega, kes on väga entusiastlikud.”

Isadepäeval käisid lastele oma tööst ja ettevõtmistest rääkimas isad. Täname neid isasid, kes muutsid laste koolipäeva huvitavamaks.

Lähiajal ootavad ees veel üleriiklik karjäärivõistlus “Töö kiidab tegijat” ja traditsiooniline jõululaat koolis.

Ettevõtlusmõtteid oleme arutanud ka koolitunnis. Päris aktiivselt pakkusid õpilased äriideid teemal “Albu oma meene”. Ideid on, ehk saab mõni neist lõpuks ka ellu viidud!

Elukestev õpe ja karjääri planeerimine ning kodanikualgatus ja ettevõtlikkus on uues riiklikus õppekavas läbivate teemadena, mille kaudu taotletakse õpilase kujunemist isiksuseks, kes on valmis täitma erinevaid rolle muutuvas õpi-, elu- ja töökeskkonnas, tegema mõistlikke kutsevalikuid. Albu kooli lastel on olnud juba praegu hulgaliselt võimalusi nende teemadega tegelda.