Kadri Kanarik – Lõuna-Eesti Haigla med.õde

Mul õnnestus olla varjuks õele. Kohale oli tulnud pal­ju teisigi varje. Kes oli vari ämmaemandale, kes füsio­terapeudile jne. Varjuna olles sain käija sise­hai­guste osakonnas, tutvuda kiurgi tööga ning näha ka õe töövahendeid. Sain teada, et õe töö hulka ei kuu­lu ainult patsientide valvamine ja me­di­ka­men­ti­de manustamine, vaid ka erinevate paberite täit­mi­ne.

Olen väga rõõmus, et sain töövarjupäeval osa­le­da.  Tore kogemus igatahes. Rõõm oleks veelgi suu­rem, kui töövarjupäevi  korraldatakse aastaks roh­kem, saaks teisigi elukutseid proovida.

Gerttu Trolla – Swedbanki Võru kontori ju­ha­ta­ja Ester Rebane

Sellist kogemust ei vahetaks mitte millegi vastu. Töö põhjalik ülevaatus andis kinnitust, et tahan ka tu­­levikus midagi sarnast teha. Kontoris möödus aeg lin­nulennul. Kõik töötajad, kes seal olid, olid väga sõb­ralikud ja arvamus pangandusest muutus täiesti. Kind­lasti on töövarjupäev kõigile väga kasulik ning en­ne otsustamist, kuhu edasi õppima minna on eel­nev kogemus väga tähtis.

Mirek Sulu – Cristella meister Romet Heitur

Minu tööpäev algas hommikul kell 4. Kohale jõu­des pidin panema selga kitli ja pähe mütsi ning käed puhastama.  Seejärel tegi meister mulle eks­kur­­siooni tsehhi. Hommik läks üsna kiiresti, juhtus ka mõningaid äpardusi. Võib öelda, et minu töö­päev oli huvitav, pidin küll hommikul vara kohale mi­­nema, aga see-eest sain ka juba kell 12 töölt va­baks. See oli suurepärane kogemus, sest ma poleks elu seeski uskunud, et see tootmine on nii suur. Sain ka teada, et Cristella  toodab saiakesi ja kon­diit­­ritooteid kogu Eestile ja isegi Lätti ja Leetu. Sa­mu­ti täidavad nad ka Eesti Pagari tellimusi.

Airi Pindis – teatri Vanemuine näitleja Eva Püssa

Minu nii öelda tööpäev algas kell 10 hommikul. In­folaua juurde minnes oli sinna kogunenud juba um­bes 20 teatrihuvilist noort. Meie päeva läbi­vii­jaks oli Vanemuise teatri noorsootöö juht ja välis­su­hete koordinaator Mall Türk. Peale päevakava et­te­lugemist suundusime teatrimajaga tutvuma. Kü­las­tasime lava, maaliruumi, õmblussaali ning tut­vu­si­me personalitööga. Hiljem jagunesime eri­ne­va­tes­se gruppidesse ning tutvusime näitlejatega. Mina koos 4 tüdrukuga saime küsimusi esitada Va­ne­mu­i­se teatri näitlejanna Eva Püssale. Kuid nagu ikka möö­dub see kõige parem aeg alati hästi kiiresti, nii oli ka seekord. Edasi läksime Helisev muusika proo­vi. See kõik oli väga lahe, kuna sain ette­ku­jut­lu­se näitleja tööst ning jõudsin endas veel enamgi sel­gusele, et soovin selle alaga tegeleda. Üldiselt on mul töövarjupäevast ainult positiivsed kogemused. Sel­lised programmid on ääretult vajalikud, eriti nen­dele noortele, kes on veel erinevate valikute va­hel või kellel need sootuks puuduvad.

Maiki Joakit – Proimperal OÜ ööklubi Mad­house juhataja Virgo Kaaret

Töövarjupäev andis mulle toreda ja unustamatu ko­gemuse. Minu silmaring avardus suuresti ja sain vä­ga huvitavaid tutvusi. Sain palju uusi teadmisi nii et­tevõtluse kui rekreatsiooni valdkonnas. Töö­var­ju­päe­va ei vahetaks ma ühegi teise päeva vastu, sest see oli ühtlasi nii lõbus kui ka hariv, kordaksin seda mee­leldi ja tahaksin näha veel ameteid. Usun, et töö­varjupäev oli mulle mitu korda harivam kui üks koo­lipäev ja see võiks tihedamini olla.
Kuido Kanarik – Misso valla maakorraldaja – ma­jandusnõunik Krislyn Kuut

Töövarju päev andis hea võimaluse näha kõrvalt kui­das üks või teine töö käib. Minu valikuks oli min­na Misso Vallavalitsusse. Mulle tundus põnev saa­da teada, kuidas käib igapäevane töö ühes väi­ke­ses vallas. Varjutama hakkasin ma Krislyn Kuuti. Ta töötab kahel kohal, millest üks on maakorraldaja ja teine majandusnõunik. Palju tööd tuleb teha ar­vu­tiga. Eemale ei jää ka vana hea pastakas ja pliiats. Töö on vaimselt väga pingeline. Mõte peab ko­gu aeg ergas olema. Vahel tuleb käia ka väljas, näi­teks ehitusplatsidel. Väga põnev oli sirvida eri­ne­vaid dokumente. Tööpäevast ei puudunud ka väi­ke kohvipaus, et saaks uue hooga edasi minna. Ma ar­van, et töövarjupäev on väga kasulik neile, kel on ras­kusi oma elukutse valikul.

Jaana Orhidejev – Lõuna – Eesti Haigla abiõde Mee­like Kaljuvee

Meile tutvustati haigla ajalugu ning seejärel jagati töö­varjutajad oma osakondadesse. Mina olin "vari" Mee­likesel, kes oli abiõde. Nägin, kuidas ta jälgis pat­siente, puhastas haavu, kontrollis patsientide tem­peratuuri ja vererõhku ning pani tilkinfusioone. Ku­na õe töö on väga vastutusrikas ei saanud mina ot­seselt midagi teha, minu ülesandeks jäi jäl­gi­mi­ne. Olen selle päevaga väga rahul, sest sain kin­ni­tust, et tahan edasi õppima minna õendust.

Sander Saarniit – Misso valla kultuuri- ja a­ren­dus­nõunik Mailis Koger

Töövarjupäev oli tore päev, pakuti teed ja kohvi. Nä­gin Misso vallamaja töötajaid ja vallamaja, kus ma viibisin teist korda oma elus. Esimene kord oli alg­klassides. Nägin kultuuri- ja arendusnõuniku töö­ülesandeid. Täitsin töölehte ja sain uurida hulga tar­ku pabereid. Andis mulle uusi kogemusi ja tut­vu­sin uute inimestega. Õues oli küll lumi maas, aga val­lamaja oli piisavalt soe - katlamehed olid teinud head tööd. Päev läks igati asja ette.

Kristo Karu – RMK puidu kontrollmõõtja Tanel Vil­jamaa

Suundusime kohe hommikul vara Ilumetsa, kus teos­tasime esimese kontrollmõõtmise. Kõik mär­ki­mi­sed paberile teostasin mina, seega võiks öelda, et olin lausa praktikant. See oli muidugi positiivne. E­da­­si liikusime mõned kilomeetrid, kus mõõtsime poo­leliolevale koormale veel lisa. Järgmisena suun­du­sime Põlvasse, kus tankisime tööauto. Sõidul sin­na pidasime lõunat. Viimane osa välitööst oli koo­rem, mis asus 20 km kaugusel Põlvast. Peale seda läk­­sime Võru RMK kontorisse, kus oli kõik liiga vaik­­ne ja tõsine. See mulle ei meeldinud. Andsin üle tänukirja ja selleks korraks oli minu tööpäev lä­bi. Vaatamata külmale ilmale ja sademetele jäin siis­­ki oma töövarjupäevaga väga rahule.

Kerli Zirk – Võru Linnavalitsuse kul­tuu­ri­spet­sia­list Inge Tolga

Esmalt tutvusin kultuurispetsialisti tööga, lin­na­va­lit­susega ja selle toimimisega. Päeva jooksul käi­si­me erinevates asutustes nagu raamatukogu ja Kreutz­waldi muuseum. Samuti võtsime osa Võru noor­tekogu koosolekust. Kogu päev möödus kiirelt ning sain selgust kultuurispetsialisti tööst ja kogu lin­navalitsuse toimimisest. Jõudsin selgusele ka sel­les, et tulevikus tahan töötada riigiasutuses. Oli vä­ga tore päev :))

Marge Laidmets – Õmblusettevõte DELUX pad­ja­meister Angela Tuul

Ettevõtte peakontor asub Soomes. Tööpäev algas kell 8 hommikul ja pidi lõppema kell  16.30. Kuid e­lekt­rikatkestuse tõttu sain viibida selles ettevõttes ainult umbes kaks tundi. See ettevõte toodab patju, mad­ratseid, tekke, käterätte. Hetkel toodetakse sel­les firmas ka laulvat patja. See uudistoode on kind­las­ti väga huvitav.

Minule meeldis selles ettevõttes viibida, kuna sain teada väga palju uut ja huvitavat selles et­te­võt­tes valmivatest toodetest ja samas sain aimu ka õmb­lejate tööst.