Eesti riigi poolt on välja ehitatud kaasaegne komp­­leks, mille omanik Riigi Kinnisvara Akt­sia­selts ja Eesti Maksu- ja Tolliamet on selle firma ko­ha­pealne esindaja. Kompleksi kogumaksumus koos hil­jem tehtud ümberehitustega on üle 100 miljoni Ees­ti krooni.

Paljud Luhamaa tollipunkti külastanud kolleegid teis­test riikidest on kiitnud meie töötingimusi ja kaas­aegset kontrollitehnikat.

Luhamaa piiri-tollipunktis töötavad lisaks piiri­val­vuritele ja tolliametnikele veel veterinaarid-toi­du­kontrollijad ning põllumajandustoodangu kont­rol­li töötajad. Töökohad on veel meid abistavatel fir­­madel AS Sivex ja Kinnisvarateeninduse OÜ. Lu­­ha­maa tollipunktis on kokku üle 120 töökoha. Het­kel on Luhamaa piiripunktis Misso vallast töö­ta­jaid alla 10%-di. Piiripunkti tööle käijaid on kõi­gist Lõuna-Eesti maakondadest.

Enamusele piiriületajatest, kes on sea­du­se­kuu­le­kad, jäävad märkamatuks piiril tehtavad tegevused ja toimingud. Aastatega on tolliametnikud saa­vu­ta­nud oma professionaalsuse ja töö toimub mõ­tes­ta­tult. Kuigi vahel nenditakse, et salakaubavedaja on tol­liametnikust samm eespool, siis aastatega on see sam­mupikkus kümneid kordi lühenenud.

Viimasel perioodil on enamlevinud salakaubaks si­garetid, mida püütakse üle lubatud koguse riiki toi­metada. Sigarettide peitmisel pole piiriületajatel idee­de puudust. Sigarette on leitud naiste soengu seest, mahlapakkidest, spetsiaalselt peitmiseks õm­mel­dud riietest jne. Oleme isekeskis naljatlenud, et piiri­ületajate hulgas enimlevinud sõiduauto VW Passatil pole veel üritatud sigarette peita klaa­si­des­se. Viimase aja huvitavamaid sigarettide peidiku avas­tusi on nende leidmine sõiduauto summutitest Nii mõnigi salapeidiku autosse ehitaja oleks võinud olla innovatsioonipreemia vääriline. Huvitavatest pei­dikutest, mida on olnud võimalik konfiskeerida on kogunenud õppematerjaliks väike kollektsioon.

Tollitöötajate tööalasest võimekusest räägivad vii­mastel aastatel leitud suured narkokogused, mis on ka meedias kajastamist leidnud.

Heade töötingimuste ja kontrollivahendite ole­mas­olu ei taga veel tööalaseid häid tulemusi, vaid sel­leks on vaja teotahtelist ametnikku, kes neid või­ma­lusi kasutaks. Kuigi riigiraha kokkuhoid on kär­pi­nud tolliametnike töötasusid, pole märgata min­na­laskmise meeleolu. Tänavu täitus kolmel Lu­ha­maa ametnikul 20 aastat tööd tollis ja nii mitmedki on sellele tööalasele verstapostile üpris lähedal.

Vabanenud töökohtadele kandideerimisel on ol­nud väga suur konkurss. Viimasel korral oli vabale ko­hale pürgijaid üle saja, nii et valiku tegemine ku­ju­nes keerukaks. Heameel on märkida, et täna piiril töö­tavad ametnikud, olgu nad alles ametit õppivad või kogemustega, suhtuvad töösse täie tõsidusega ja täi­da­vad neile seatud eesmärke.

Lõ­petuseks tahaksin kohalike piiriületajate ja amet­nike tuttavate tähelepanu juhtida asjaolule, et amet­nikena teeme piiril oma tööd ja seega tut­vus­te­le piiriületusel ei tasu loota. Meie kohus on kohelda kõi­ki piiriületajaid võrdsetel alustel.