Ühel hommikul nägi hüään tiigrit rahulolevana ning vuntse limpsides koopast väljuvat. Kitsed olid koopast läinud ja nurgas vedeles vaid värske nahk ja konte. Üllatunud hüäänile lausus tiiger: ,,Nüüd ma tean kolme asja! Esiteks, et see, mis tundub vaimule õige ja õnnis, ei ole seda alati mitte ihule ja vastupidi. Õndsus on siis, kui on tasakaal ihus ja vaimus ning üks ei eita teist. Teiseks (viidates kitsenahale) seda, et kes minevikku ei mäleta, sel pole tulevikku. Ja kolmandaks, et kui oled tiigriks loodud, ära käitu nagu jänes, sest see ei meeldi ei tiigritele ega jänestele!”

Selle pisut karnivoorse moderniseeritud hiina mõistulooga ongi ehk pisut omamoodi võimalus siseneda jõuluteemasse, sest hingerahu harmoonia võti meis endis ja meid ümbritsevas ongi tasakaal ja rollijaotus, mitte kliiniline ja steriilne halva ja hea eraldamine üksteisest. Meie elu sujuvuse küsimus on oskuses teha kompromisse iseendas ja teistega. Ehk siis, eestikeeli, üksteisega arvestamise oskus. Ja see, kes seda oskab, valitseb iseennast ja tema elu sujub. Ärgem püüdkem olla keegi teine! Olgem alati Mina Ise, sest nii on see loodud ja nii on ka õige!

Teise olulise asjana rahu ja stabiilsuse hoidmisel kogukonnas on oskus olla viisakas. Viisakus on üks selline haruldane ja hea asi, mis ei maksa pea midagi ning on samas ülikõrgelt hinnatud. Viisakus on esimene trepiaste teise inimese koju sisenemisel nii otseses kui ka kaudses mõttes. Ilma selle oskuseta inimene peab kulutama oma elu (ja võib selle ka kaotada) lihtsalt tühjast tõusnud tülidele ning raiskama aega asjadele, mille viisakas saab niisama. Viisakus on austusavaldus vastasseisjale ja omaenda väärikuse tunnusmärk. See omadus on ka puhver kahe kareda vahel ning lihtsaim vahend end kuulama panna.

Kallis kogukond, head omad ja mõnusad naabrid! Jõuluaeg on alati natuke teekond iseendasse ning pilk elule kujuteldavas tahavaatepeeglis! Soovin, et sealt peegelduv tooks teie hinge õndsuse ja heaolutunde ning paneks vahel ka mõnusalt muhelema!

Sangaste vallavalitsus ja volikogu tahab teile soovida õdusat jõuluaega, lõbusat aastavahetumist ning ihule, hingele ja rahakotilegi edukat ja kosutavat uut aastat!