Võeti vastu lisaeelarve

Käesolevas lehenumbris on avaldatud 2010. aasta teine lisaeelarve. Ühelt poolt võib ju rõõmustada, et eelarve maht kasvab, seda tänu Norra programmist saadud lisatoetusele, mis võimaldab mõisaprojekti edukalt lõpule viia. Lisarahaga saame tasuda kulukate restaureerimistööde eest ja soetada suure osa vajalikust mööblist koolile, samuti hakkavad mõisaparki ilmestama ilus paviljon ja uus sild. Lisaraha projektitoetusena tähendab vajadust leida oma osa ka valla rahakotist, sest 15% omaosalust on toetuse saamise eeltingimuseks. Otsustasime mitte suurendada valla laenukoormat, vaid hoida kokku igalt poolt, kust võimalik. Seetõttu koosnebki lisaeelarve valdavalt miinusmärgiga algavatest numbritest. Numbrite taga on paraku palju meeldivat ja harjumuspärast. Ühe näitena otsustasime valla kommipakkidest loobuda. Lapsed siiski jõulurõõmuta ei jää, sest kooli ja lasteaia hoolekogud on leidnud viisi, kuidas lapsed meie pisikese panusega oma komminormi siiski kingikotist leiaksid.

Miinusmärk iseloomustab valla tulude seisu nii sellel, kui ka järgmisel aastal. Oleme sel aastal pääsenud ainult tänu väga konservatiivsele eelarvele, mis nägi juba aasta algul ette 580 000 krooni reservi jätmist ja kulude vähendamist. Need sammud on meil võimaldanud ilma suuremate vapustusteta taluda tulumaksu ja muudegi tulude kahanemist. Sama alalhoidlikult peame kavandama ka järgmist aastat. See tähendab aga mitmeid ümberkorraldusi, et valla rahaga võimalikult säästlikult ümber käia ning tagada omavalitsuse põhiliste ülesannete täitmine heal tasemel.

Muutused toetuste korras

Luban, et järgmiselgi aastal ei lange koolihariduse ja lasteaia tase, lund lükkame endises mahus ning ükski abivajaja ei jää hädaga üksi. Lisaks jätkame erinevate projektide toel ettevalmistusi veeprojekti elluviimiseks Väätsal, paisjärve puhkeala kujundamist, loodetavasti saame valmis skeitpargi, käivitame Väätsa mõisa kultuuriüritused ning muudame lasteaia hoone soojapidavamaks. Selleks, et neid eesmärke saavutada, vähendame valitsemiskulusid, muu hulgas vallavalitsuse tasusid kolmandiku võrra, ametnike ja teiste töötajate arvu ning koormusi, hoiame kokku majanduskuludelt, ent teeme ümberkorraldusi ka valla sotsiaaltoetustes. Nii on novembri volikogus vastuvõetud määrus, mis lõpetab uuest aastast puudega inimeste hooldajatoetuse maksmise. Vallas on kümme inimest, kes sellist toetust saab, neist enamik abivajaja pereliikmed, kel perekonnaseaduse järgi lasub hoolduskohustus. Et riik puudega inimeste hooldajatoetuste rahad juba ammu ära võttis ning selle asemel puudega inimesele pensionilisa maksab, on antud toetus vallale ülejõukäiv. Selleks otstarbeks kulus peaaegu sama palju kui kõigi ülejäänud valla eelarvest makstavate sotsiaaltoetuste peale kokku. Seetõttu panustame edaspidi rohkem täiendavate sotsiaaltoetuste maksmisele, mida tehakse avalduse alusel konkreetseid olusid silmas pidades. Nii on väheste võimaluste juures võimalik saavutada maksimaalne tulem.

Teine muutus puudutab koolitoetusi paljulapselistele peredele. Volikogu otsustas tõsta senise 300-kroonise toetuse 400 kroonile iga kooliskäiva paljulapselise pere lapse kohta. Et seda teha, tuli langetada otsus, mille kohaselt paljulapseliseks loetakse pere, kus kasvab 4 alaealist last, seni said sama toetust ka kolmelapselised pered. Seegi muutus on kantud mõttest, et abi peab olema selline, mis tõesti aitab, ja minema neile, kelle olukord raskem.

Valla 2011. aasta eelarve eelnõu koos seletuskirjaga on avaldatud ka valla kodulehel volikogu eelnõude rubriigis, kus saab täpsemalt tutvuda teiste muutustega.

Loodan, et igaüks meist võtab keerulisest 2010. aastast kaasa midagi positiivset. Vallale jääb mööduvat aastat meenutama mõisaehitus, ilus park, põhikooli uuenenud klassiruumid, paisjärve puhkeala ideevõistlus ning mitmed suuremad ja väiksemad kordaminekud. Saame järgmisele aastale vastu minna korras eelarvega ning hoiame sellist joont ka edaspidi. Soovin ilusat jõuluaega ja head uut aastat!