Kuid ehk ei vajagi Haljala vapil kujutatud kaitsevaim meedia ja avalikkuse tähelepanu, vaid teda rahuldab ka see, et tema kaitstav piirkond säraks ning siinsed inimesed paistaksid oma tegudega silma.

Küllap Haljala Kultuuriselts oskaks sellele nähtusele oma kirjandusliku pilguga adekvaatsema hinnangu anda ja leida paralleele ka oma korraldatud kirjandusõhtutel mõne kaasaegse autori või kirjandusteadlase osaluse teel. Kuid mulle näib, et haljalalaste aktiivsus ja tähtsad teod on suuresti kantud kaitsevaimu hoolest ja järelvalvest.

Aaspere külakoda, Essu selts ja Varangu külaselts on koos rahvamajas korraldatavate Virumaa suursündmustega headeks näideteks sotsiaalsest integreeritusest ja piirkonna organisatoorsest võimekusest.

Aktiivne ettevõtlusmaastik hõlmab edukaid ja rahvusvahelise tausta ning kogemusega ettevõtteid, olles seega märgiks edasipüüdlik-kusest, arenemismeelsusest ja sihikindlusest, mida just Haljala kaitsevaimu käes olev täht sümboliseeribki. Bellus Furniture, Viru Õlu ja Baltic Fibres on selles võtmes eeskujulikeks näideteks.

Kaitsevaim on hea seisnud ka uue staadioni ja sportimisvõimaluste loomise eest. Kindlasti on veel palju neid, kes tajuvad piirkonnal või tunnevad iseendil kaitseingli abistavat kätt. Haljala haldjas hoiab teid, hoidke teie ka teda!

Soovin teile ühtehoidvaid, fantaasiarikkaid ja rahulikke jõule!

Teie maavanem Einar Vallbaum