11. septembril toimus Maanteemuuseumis jalgrattavõistluse Vigurivänt 2010 Lõuna-Eesti regiooni lõppvõistlus. Sinna oli kutsutud ka Valgjärve Põhikooli 4. klassi õpilane Katrin Rüütli koos oma perega ja juhendajaga. Kuigi ilm oli vihmane ja sõidutingimused selle tõttu keerulised, saavutas Katrin Põlvamaa võistkonna liikmena võistkondliku esikoha ja sai väga uhke võidukarika. Vanematele korraldatud vigursõidus sai Katrini isa Rainer auhinnalise 3. koha. Kõik liikluspäeval osalejad said tutvuda vastavatud liikluslinnakuga ja teede ajalooga. Oli meeldejääv ja tegus päev.

17. septembril oli meie koolis õuesõppepäev. Sõitsime sõpruskooli Tilssi, et osaleda sealsetel antiikolümpiamängudel. Avarongkäigul kandsime Valgjärve valla lippu ja olime riietatud valgetest linadest toogadesse (siinkohal erilised tänusõnad Merili ja Mari-Liisi emale, kes meid linadega varustas!)

Võistlusalasid oli palju: hüpitsavõistlus, mammutijaht (joone tagant oli vaja tabada maha pandud mammuti kujutist), sumomaadlus, kilbijooks, naisekandmisvõistlus, ürgmehe ja ürgnaise võistlus, pallivise, täpsusvise ja olümpiaviktoriin. Meie õpilastel läks hästi ja tulime tagasi 17 medaliga. Kuigi ilm oli külm ja tuuline jäi südamesse soe tunne ja leiti uusi sõpru.

24. septembril käisid 7. ja 8. klass koos õpetaja Ell Sellisega Tartus, Teadlaste ööl. See suurepärane üritus võimaldab noortel tutvuda loodusainete saladustega. Erinevad teaduslaborid, filmid, näitused, esitlused aitavad fakte paremini mõista ja muudavad teaduse elulähedasemaks. Nagu ürituse pealkirigi ütleb, saadi koju öötundidel.

29. septembril toimus meie koolis traditsiooniline mihklilaat, kus müük-ost oli aktiivne ja kaubaks läksid küpsetised, hoidised, aiasaadused, ehted ja palju muud huvitavat.

1. oktoobril käisid 9. klassi õpilased koos klassijuhataja Ell Sellisega Manilaiul. Oli õpetlik ja mõnusalt eluline reis, kus noormehed said kasutada oma autoremondioskusi ja kõik harjutasid koostööoskusi. Isegi väike suplus külmas merevees ei heidutanud kedagi. Kindlasti teavad kõik osalenud õpilased nüüd mõndagi lambakasvatusest.

5. oktoobril tähistasime koolis õpetajate päeva. 9. klass andis tunde ja kõik õpilased korraldasid õpetajatele toreda aktuse. Kui õpilastel oli koolipäev lõppenud, võtsid õpetajad ette ekskursiooni Peipsi äärde, Alatskivi lossi ja J. Liivi muuseumi.

Tänu Avatud Eesti Fondi toetusele avanes meie kooli 5.-9. klassi õpilastele 15. oktoobril võimalus külastada tasuta Okupatsioonide muuseumi Tallinnas. Käisime ka Energiakeskuses, kus uudistamist-katsetamist jätkus 1,5 tunniks. Seejärel algas õpilastele loomaaiatund Tallinna loomaaias. Erinevad klassid said erinevad töölehed ja pidid etteantud aja jooksul otsima küsimustele vastuseid. Selleks tuli loomaaed risti-põiki läbi käia. Õpilaste arvates oli selline loomaaiakülastus päris huvitav.

15.-16. oktoobril toimus nooremate kodutütarde ja noorkotkaste maakonnalaager Tilsis. Seal osalesid Valgjärve rühmast Siret Orav, Katrin Rüütli, Maria Kuittinen, Pilleriin Pukk ja Meelis Peepson. Õpiti KT ja NK tarkusi, tehti sporti, toimus öine matkamäng.

15. novembril toimus Valgjärve koolis isadepäeva pereõhtu. Alustasime kontserdiga, seejärel algas „Sõnasõda“ perede vahel. Julged osalejad olid Kaur Nukka oma vanematega, Karoliina Tennosaar oma vanematega ja Mari-Liis ning Merili Länik koos isaga. Loosiga tõmmati sõna esitamise viis (pantomiim, joonistamine, kork hammaste vahel sõna ütlemine).

Pantomiim tundus olema kõige lihtsam, sest võistkonnakaaslased arvasid sõnad üsna kiiresti ära. Joonistused olid väga omapärased ja naljakad, kuid ka nende järgi saadi õigele sõnale ruttu jälile. Kõige rohkem nalja sai aga kork hammaste vahel sõnade hääldamisega. Mõned sõnad jäidki mõistatamata. Kõik pered olid väga tublid, pingelises finaalis võitis perekond Nukka.

Reaktsioonikiirust ja tähelepanelikkust läks vaja mängus „Pime rongijuht“. Väga lõbus oli odavise joogikõrtega. Mõnel isal olid krutskid varuks, kuid lapsed olid tähelepanelikud ja tuvastasid reeglite rikkumise.

Kõik isad-emad ja lapsed said osa ühismängudest „Puuviljaladu“, „Isa on unine“ ja „Sõiduvahendid“.

17. novembril oli huvilistel võimalus kuulata Aleksei Turovski loengut loomadest ja inimestest ning näha tantsuetendust „Mowgli“ Tartu Vanemuise suures majas.

18. novembril toimus järjekordne inglise keele giidide päev Värskas. Meie koolist osalesid Triin Sellis ja õp. Anne Uibo.

19.-20. novembril toimus Valgjärve koolimajas maakondlik kodutütarde ja noorkotkaste laager. Osalesid vanemad KT ja NK ning nende juhid ja instruktorid, kokku 125 inimest. Valgjärve rühmast osalesid Mari-Liis Länik, Enel Eisen, Kärol Mark ja Reelika Kornilova. Pärast saabumist jagati osalejad rühmadesse ja algasid töötoad. Õpiti orienteerumistarkusi, tööd kaartiga ja kompassiga, traatside loomist, ohutust, rivi.

Kell 21.00 algas Miksteatri etendus „Kuidas ta seda teeb?“ See oli väga humoorikas ja õpetlik lugu, mis andis ülevaate erinevatest žanritest ja püüdis lahti mõtestada, mis see teater üldse on. Aplaus, mis ei tahtnud lõppeda, andis märku, et etendus meeldis. Nüüd oli noortel endil võimalus näidata oma näitlemisoskusi. Nimelt oli iga rühm saanud loosiga tõmmata ühe KT või NK seaduse, mida oli vaja esitada etendusena, nii et publik saaks aru, millise seadusega on tegu. Kõik rühmad andsid oma parima ja mõned minietendused ei jäänud päristeatrile alla.

Enne keskööd algas aardejaht. Koolimajja olid peidetud sedelid, mida tuli otsida, kui selle ülesandega valmis saadi, suuntuti otsingutele õue. Kui aardekirst leiti, anti signaalraketiga märku, et otsimise võib lõpetada. Aardekirstust said leidjad karastusjooke.

Laupäeva hommikul virgutati laagrilisi hommikujooksuga ja hommikvõimlemisega. Pärast hommikusööki algas maastikumäng, kus fotode järgi tuli üles leida erinevad kohad Valgjärvel ja otsida kirja, mis edasi juhataks. Pärast matkamängu algasid rivivõistlused. Iga rühm pidi 2 minuti jooksul täitma rühmajuhi käsklusi. Hinnati pöörete korrektsust, rivi ühtlust, käskluste arusaadavust, raporteerimisoskust.

Lõpurivistusel küsiti osalejate käest ka tagasisidet. Oslejate arvates oli see väga huvitav ja hästi korraldatud laager ja kiideti ka laagi toite.

25.-26. novembril osalesid meie kooli õpilased Oliver Nõgols ja Triin Sellis matemaatikalaagris Taevaskojas. See on hea ettevalmistus matemaatikaolümpiaadiks.

26. novembril toimus saksa keele päev Põlva Keskkoolis. Osalesid meie kooli 7. klassi õpilased Tairo Tee, Mari-Liis Länik ja Enel Eisen ning õp. Ilse Aigro. Teemaks oli virtuaalmaailm ja kuidas seal suhelda. Õpiti tööd sõnapilvedega (neid saab kasutada sõnavara arendamiseks).

2. detsembril käisid 2.-4. klassi õpilased Võru Kandles vaatamas Võru Linnateatri etendust „Vaibaalused ja Jõulumemm“. Ühte peaosa mängis seal Agu Trolla, kes on meie kooli vilistlane.

4. detsembril toimus maakondlik geograafiaolümpiaad Räpinas, kus osalesid Triin Sellis ja Oliver Nõgols 9. klassist.

15. detsembril on meie kooli näitering kutsutud esinema Põlvasse jõululaadale ja 20. detsembril Saverna külakeskusesse, Sügiskulla jõulupeole.

22. detsembril kell 19.00 toimub Valgjärve Põhikooli JÕULUPIDU. Ootame lahkesti kõiki huvilisi! Kavas on näidendid, laulud, tantsud ja muidugi ootame jõuluvana.

Soovime kõigile tervist ja südameheadust, hellust ja sõprust ja natuke teadust! Seda, et hommikud päikesesäras viiksid kõik argise kurbuse ära!

Kaunist ja rahulikku jõuluaega ning tegusat ja meeldivat uut aastat!