Oluliseks pean ka legendaarse tantsujuhi Kai Leete sünniaastapäevaks korraldatud kolme maakonna tantsupäeva Sangaste lossis. Selle tähtpäeva korraldamine lisas olulise pärli minu kogemuste pagasisse. Esiteks väljus see sündmus Valgamaa piiridest, teiseks – suur vastutus ja kolmandaks teadmine, et väärika tantsumemme Kai Leete auks tantsib üle saja inimese.

Üks tähtis päev, mis vajab äramärkimist, oli 10. juuli. Siis tähistati krahv Bergi ja Eesti Rukki Seltsi sünnipäeva. Päeva kulminatsioon oli kindlasti lavastuse Rott Rukkis esietendus. Mul on äärmiselt hea meel, et Margus Möll on Sangaste rahva juurde tee leidnud. Sellest esimesest linnukesest on saanud loodetavasti aastetepikkuse koostöö algus. Taas käib näitering koos ja küllap näeb vallarahvas juba kevadel uut etendust, kus löövad kaasa ainult naised.

Eriline oli ka meil seekord jaanipäev – tänavu ei olnud ilmataat meie poolt. Terve päeva kallas vihma nagu oavarrest ja pidime planeeritud peopaigast, Restu külaplatsilt, kolima Silva platsile.

Ma arvan, et ei liialda, kui nimetan meie rukkimaarjapäeva üheks valla tähtsündmuseks. Sel aastal pani selle korraldamisele õla alla ligi30 inimest. Seda üritust veab ja korraldab MTÜ Kodukant Sangaste ja väsimatu ning mõneti ka asendamatu Kati Velner. Teate, kui meeldiv ja mõnus on olla vahelduseks lihtsalt meeskonnaliige. Kui keegi teine vastutas ja otsustas, sain mina lihtsalt joosta ja korraldusi täita.

Üks rahvarohkemaid üritusi olid kindlasti 2. mai koristustalgud. Nimekirjas oli 102 kohalikku elanikku, kes andsid oma panuse Sangaste lossi ümbruse korrastamisse.

Koostöös noortekesksusega sai ette võetud ja väga ladusalt korraldatud Valgamaa noortebändide festival 10. novembril, kus peaesinejaks oli legendaarne J.M.K.E. Usun, et taolised sündmused laiendavad silmaringi, tekitavad huvi ja annavad eeskuju. Olen 100 protsenti kindel, et nendest noortest kitarriõpilastest, kes esmaspäeviti noortekeskuses harjutavad, saab varsti ühe laheda bändi kokku panna.

Tahan rõhutada, et kõiki neid sündmusi, mida siin loetlesin, on toetanud Eesti Kulturkapitali Valgamaa ekspertgrupp. Sangaste kandist kirjutatud projekte on alati rahastatud ja nii suure toetusega on võimalik mõnedki alguses utoopilsena tundunud ideed ellu viia. Hea näide on meie pärimuskursused, mis on toimunud juba kolmel järjestikusel aastal. Neil kursustel lahatakse ja tähtsustatakse inimese ja looduse vahelisi suhteid, püüame natuke ennast kurssi viia sellega, mis on tegelikult oluline ja kuhu me kuulume.

Aasta lõpus süütasime pühadetuled meie väikesel valla jõulupuul. Ka see on positiivne märk ja loodetavasti uue traditsooni algus. Mina loodan vaikselt, et järgmistel aastatel koguneb vallarahvas meie jõulupuu juures aasta viimasel öösel, kus võiks ühiselt ilutulestiku õhku lasta. Võiks ju mõelda ja planeerida?

Soovin teile ka edasiseks rõõmsat meelt ja tahet valla kultuuri- ja seltsielus kaasa lüüa. Tunnen, et tänu teile, head inimesed, olen õiges kohas ja teen oma tööd suure rõõmu ja naudinguga. Teie innustate ja annate mulle positiivset tenergiat.

Uute kohtumiste ja tegudeni!