Tegemist oli äsja Valga korvpallikooli mänedžeri ametisse asunud Antti Vasara suure eesmärgi – Valgamaa korvpallielu ülemaakonnalise struktuuri loomise esimese sammuga. Selleks, et suurte plaanide esimene samm just Keeni koolis sai juhtuda, tuleb olla tänulik Keeni koolile ja õpetaja Gunnar Sarapuule, kes on korvpallitreeninguid elus hoidnud ja poistele (väiksematele ja suurematele), kel on jätkunud huvi selle vahva, sportliku, emotsionaalse meeskonnamängu vastu. Koostöö aluseks oli ka Sangaste spordiklubi soov aidata kaasa aktiivse ja sportliku ellusuhtumise edendamisele juba maast madalast.

Ülevalgamaaline korvpallistruktuur tähendab moodsas kõnes korvpallipüramiidi, mille tipuks Valgamaal on oma meistriliiga klubi (täna Valga CKE Inkasso). Püramiid ei ole aga püramiid ilma laiema kandepinnata. Selle mõtte esimeseks sihiks on võetud Valga korvpallikoolis lisaks juba toimivatele erinevate vanusegruppide lastetreeningutele ja võistkondadele tekitada samasugused treeningrühmad ja meeskonnad (miks mitte ka naiskonnad) üle kogu Valgamaa, alustades Keenist, Tõrvast ja Pukast, kust see mõte on leidnud hakatuseks kõige positiivsemat vastukaja.

Valga korvpallikool koos meistriliiga võistkonnaga aitab kaasa ennekõike huvi tekitamisele. Ent ka võimaluste piires ja vajadustele vastavate treenerite leidmisel ehk püramiidi tugeva aluse rajamisel. Esiteks võimaldaks see noorte seas tekitada tugevama ja ühtlasema tasemega korvpallikonkurentsi kogu maakonnas. Teiseks oleks aluseks ka pääsemisel Eesti noorte meistrivõistlustele ja muudele turniiridele omas vanusegruppides. Suurima lisaväärtusena tekiks sel moel ka maanoortel võimalus süsteemselt ja kõrgete eesmärkide nimel treenida ise ja oma meeskonnana korvpallimaailmas end proovile panna. Nii avardub kandepind ka uute korvpallilegendide tekkeks.

Kuna korvpall on meeskonnamäng, eeldab korralike treeningute läbiviimine vähemalt ühe võistkonnajagu poisse. Selleks proovimegi võõrleegionäride ja päris korvpallurite kaasamise ja maakoolidesse toomisega tekitada lastes püsivat huvi korvpalliga tegelemiseks. Kui meid väheks jääb, tuleb teha koostööd naabritega (meil näiteks Pukaga), et koos “kossusats” poistest kokku saada, kes ennast ka võistlustel võiksid proovile panna.

Maailmakuulus korvpallilegend Michael Jordan on öelnud: “Olen oma karjääri jooksul visanud mööda rohkem kui 9000 viset, olen kaotanud peaaegu 300 mängu, 26l korral on mind usaldatud viskama viimast võidukorvi…ning olen eksinud, olen eksinud ja veelkord eksinud – ja kõik see on aidanud mul saada edukaks!”

Loodame, et alguses väiksed ja seejärel üha suuremad eesmärgid ja ka tagasilöögid muudavad meie poiste meeskonnatunnet ja isu saavutuste järele aina tugevemaks.

Kokkuvõtteks on väga hea meel, et Keeni Põhikooli poiste huvi ja kooli korvpallitraditsioonid, nüüd ka väljastpoolt lisandunud initsiatiiv on andnud võimaluse “härjal sarvist veelgi tugevamini haarata”.

Loodame eelkõige poiste endi ja õpetajate-treenerite jätkuvale entusiasmile tugevat poolehoidu kõigilt toetajatelt.

Kel on huvi ja jaksu seda või teisi sportlikke ettevõtmisi ka materiaalselt toetada, võtku julgelt ühendust Sangaste spordiklubiga (telefonidel 5196 9389, Janek Bahovski või 529 4918, Rando Undrus või 529 9058, Priit Areng).