Palgasummade ja kulurahade nägemine eurodes ja nende võrdlemisvõimalused rikkamate naaberriikidega ongi aga tegelikkusele näkkuvaatamine, et just sellises seisus me oleme ja nii me tegelikult elame. Seepärast minnakse võõrale maale ja seetõttu peab tavainimene äraelamisteaduste mustkunstnik olema. Nii see lihtsalt praegu on ja nii tuleb seda ka võtta.

Siiski on meil ka inimesi, kes oma piiramatut aega ja energiat rakendavad keskkonda kollitava ohu kaitseks koduseid riskianalüüse tehes. Ja samas valvsalt iga kahtlasena tunduvale tegevusele juba eos kaigast andes. Entusiasmi ja iharat initsiatiivikust neil jätkub, aegagi tundub ohtralt olevat. Minul isiklikult on rahulikum magadagi teadmisega, et ,,roheline rahvamalev“ 24 tundi meie õhul silma peal hoiab ja karmilt asjade arenguid jälgib.

Kuna asi puudutab ikka ja jälle Sangaste asula kütmist ja siinseid köetavaid, anname ka neile infot, mida nende huvides ja keskkonna kasuks kusagil kellegi poolt tehakse. Nimelt on meie MTÜ ,,Eesti Puhas  Pale“ priitahtelised keskkonnakiikajad vaidlustanud OÜ Sanvale antud vanade raudteeliiprite käitlemise litsentsid. Kuigi aastaid uurimisi ja mõjuhindamisi nii meil kui ka mujal näitavad, et mingit ohtu nende põletamisest pole, on mingi sisetunne meie särasilmsele roheaktiivile öelnud: ,,Ära usu nende juttu!”

Samasugune sisetunne pani neid omal ajal ka uskuma, et Sangastesse ehitatakse kajakatest kirju prügimägi. Kuna seda pole juhtunud ega juhtugi, siis hetkel on nende suurim mure Sangaste suitsude puhtus. Vaie lükati tagasi ja OÜ Sanval on ka õigus nüüd kütta odavama hakkega. Ometi on taolised õiglustundest tulvil ja kindlasti ka siirast heasoovilikkusest kantud kodanikukontrollid reaalset liiprihakkega kütmise algust jälle hulga edasi lükanud, hulga lisakulu nõudnud. Kütmise hinna püsimist vähemalt samal tasemel lisakulude ja lisaaja tõttu ei saa OÜ Sanva tagada, kuigi esialgu veel üritatakse hinnatõusust hoiduda. Nii et kui keegi näeb lehviva-tukalist karmiilmelist aktivisti vidukilsilmi Sangaste katlamaja juures õhku nuhutamas ja haket maitsmas, siis pole tegu mitte pommivööga islamiterroristiga, vaid meie enda vabatahtliku rohevalvega, kes tahab kõigile head ja ainult head! Kui tahetakse selle priitahtelise õhukaitseseltsi eestvõtjaid tunnustada, peab ütlema tänusõnu vaide esitanud Hele Kängsepale MTÜst ,,Eesti Puhas Pale“ ja teistele tuntud jäljeküttidele prügilasaaga aegadest.

Tahaks ainult veel paari tuntuma soojavõlglase õhinat maha võtta, et teie maksmine sooja eest ühistule sõltub sellest, mida näitab soojamõõtur, mitte sisetundest, et kas tarbisin sooja või ei. Kui näiteks võtate poes leiva ja maksmisest keeldudes väidate, et leiba pole olnud ja pole ka saanud , kuigi leib kilekotis, siis tuleb politsei ja soolaputka. Kui olete tarbinud, tuleb maksta ja mitte teiste rahakotil petuväidetega liugu lasta. Sest ka teile võib nii tulla politsei ja kohtutäitur.

Vot selline roheline, suitsune ja põlevate silmadega inimestega lugu sai! Aga kõigile meile tuleb kassiaasta, kes tahab siis mürkrohelist kassi, kes valget ja rahulist!

Rohkem ärategemist ja vähem ,,ärapanemist“ meile kõigile! Kaunist ja ilusat, hea kogukond!