Sedapuhku ootab pealinn osalema eelkõige koolinoori, sest 1.-3. juulini toimub järjekordne koolinoorte laulu- ja tantsupidu “Maa ja ilm”. Ettevalmistused on peagi haripunkti jõudmas, sest ees ootavad “jõukatsumised”, kus parimad saavad auhinnaks osaluse suurel peol. Pidu on seda väärt, et sinna saamiseks vaeva näha. Ja vaeva tuleb näha, see on selgemast selgem.

Vaeva näeme ka meie, Tabivere Gümnaasiumi mudilas- ja lastekoor. Nende kooride dirigendina on mul olnud võimalik kogeda unustamatuid hetki neljalt viimaselt laulupeolt. Meenub aga ka töö ja vaev, mis tehtud-nähtud. Ega selles ju midagi imelikku ole ega taha ka kellelegi midagi ette heita, aga... mure on südamel.

Selgitan, miks tunnen end aeg-ajalt kui tuuleveskitega võitlev don Quijote. Paari viimase aasta jooksul on Tabivere lastekooris lauljate arv märgatavalt vähenenud. Miks on küll nii, et kui mudilaskooris laulmise aeg otsa saab, siis nii mõnigi laululaps enam lastekoori ei tule? Sageli ei leia sellised lapsed teed ühtegi huviringi. Minu pärimisele vastatakse, et ei viitsi ja ei taha. Kurb! Neid lapsi, kes tahavad ja suudavad end utsitada veidigi tööd tegema ja pingutama, jääb aina vähemaks. Head lapsevanemad, siin oleks tarvis teie tuge! Kui kool töötab selle nimel, et koorid tegutseksid ning oleksid jätkusuutlikud ja kui õpetaja-koorijuht on laste jaoks olemas, valmis nendega pühendunult tööd tegema, siis jääbki loota veel vaid kodusele toetusele. Väär on arvata, et kaks korda nädalas 45 minutit kooriproovi hakkab segama õppimist. Tegelikkus näitab ju midagi muud – need, kes teevad, jõuavad palju ja on igati tublid ning mitmekülgsed.

Kooris laulmine pole pelgalt laulude ära laulmine, vaid läbi selle tegevuse kasvatakse seesmiselt. Kollektiivis õpitakse teistega arvestama, aga ka iseenda eest vastutama. Muusika teeb meid kõiki paremaks, ikka annab meile pigem juurde kuivõtab ära. Äärmiselt kurvaks teeb see, kui tubli ja hea häälega laululaps koorilaulust kergekäeliselt loobub. Mõnel noorel inimesel tuleb järsku pähe, et koorilaul on nõme ja et õpetajal ei maksa mitte lootagi tema osalemisele kollektiivis. Sellisele suhtumisele aitavad minu kurvastuseks kaasa ka mõned lapsevanemad, kes kirjutavad avaldusi, et õpilane koorilaulust vabastataks. Koorilaulu eest ei saa küll hinnet, kuid see on tund igale kooriliikmele, kus kaasa töötada tuleb. Kooris laulma ei sunnita, vaid sellega antakse võimalus end muusikaliselt arendada ja koos lauldes midagi imelist kogeda. Paraku on ka nii, et kolmehäälses kooris ei saa laulda päris viisipidamatud. Ja see ongi põhjus, miks koorilaulutund ei saa olla kohustus kõigile. Aga et hääl areneks, selleks ongi vaja asjatundliku juhendaja käe all harjutada. Ja selleks on Tabivere lastele kõik võimalused loodud.

Vaatamata sellele, et meil on palju lauluhäälega neide, on praegu lastekoori nimekirjas vaid 18 lauljat. Eriti hea meel on poiste üle, kes ei pelga tütarlaste seltskonda ning peavad muusikat ja laulmist oma elus oluliseks. Laulupeoks valmistudes arvestatakse lauljatekollektiivi koorina, kui nimekirjas on minimaalselt 17 lauljat. Ja kui laulja on kord juba koori nimekirjas, siis arvestatakse temaga ka järgnevatel aastatel. Ka laulupeoks registreerimine algab juba aasta varem. Täpne arvestus käib “rahakoti” pärast, sest iga osaleja saab peol prii ülalpidamise, toidu, transpordi, öömaja jm. Suur tänu Tabivere koolile, kes on alati tasunud kõigi õppematerjalide eest, mille järgi laulupeo repertuaari omandame. Lastele on kõik võimalused loodud, et nad saaksid end tunda võrdsetena teiste hulgas, maksmata samas oma huvitegevuse eest sentigi.

Laulupeo repertuaari oleme harjutanud sügisest saadik. Aga et laulude õppimine hoogsamalt läheks, siis oleme maakonna õpetajatega korraldanud ka laulupäevi ja -laagreid. Mudilaskooridel on seljataga üks laulupäev ja juba ka laulupeo esimene eelproov. Lastekoorid on saanud “laagerdada” Kuremaal ja sealsamas toimub ka 4.-5. veebruaril järjekordne ühislaulmine. Ka siinjuures tänan meie kooli juhtkonda, kes on meid toetanud.

Suur rõõm on mul mudilaskoorist, kus laulab 33 last. Ja kuigi ka nende hulgas leidub väänikuid, kes õpetaja aeg-ajalt proovile panevad, on nende särasilmad ja laululust positiivsust andev. Kui mudilaskoor saab oma otsustavat ülesastumist veel kaua oodata, siis lastekooril tuleb end heast küljest näidata juba veebruaris. Laulupeole pääs otsustatakse aga aprillis-mais. Hoiame siis kõik pöialt, et ka Tabivere vald oleks suurel peol esindatud ja et Tabivere laste lauluhääled kõlaksid selles suures häältemeres. Selleks aga vajame ka teie tuge, head lapsevanemad. Ainult koostöös sünnivad head tulemused!