Tuleb tunnistada, et nii lumerohkeks talveks ei ole meil sobivat teehooldetehnikat ega ka kogemusi. Kindlasti peab tegema pingutusi, et selles osas olukorda parandada.

Kogu aasta avalike teede hoiuks mõeldud raha kulub lumelükkamisele ning sulab koos lumega kevadel ära. Ainuüksi detsembris kulus lume lükkamiseks üle 300 000 krooni.

Esimese lugemise läbis valla 2011. aasta eelarve, mille planeeritud mahuks on tänase seisuga ligi 28,5 miljonit krooni. Seejuures on tulud planeeritud küllaltki konservatiivselt. Investeeringutoetusteks aga on eelarveprojektis puudu veel miljoni jagu kroone. Tulumaksu laekumist planeerib vald 11,7 miljonit, mis on samas suurusjärgus, nagu laekus 2010. aastal. Võrdluseks: 2009. aastal laekus tulumaksu 12,2 miljonit. Nimetan need summad kroonides, et oleks lihtsam ja harjumuspärasem, kuid uude eelarvesse tulevad numbrid juba eurodes.

Oleme sellest aastast ju euroalariik. Tõsi on ka see, et momendil kõige vaesem. Nüüd on kadunud “suure raha” illusioon ning on palju lihtsam võrrelda – pensionär saab kuni neli korda ja töötegijad samuti mitu korda vähem eurosid kui sama staatusega kodanikud vanades Euroopa Liidu liikmesriikides.

Mul on hea meel, et meie vallas leidub tublisid ja aktiivseid inimesi, kes tegelevad hoogsalt kohaliku elu edendamisega. Just nemad suudavad praegustel keerulistel aegadel europrojektide kirjutamisega kohalikku ellu värskust juurde tuua. Sel aastal valmib meie koduvallas mitmeid objekte just tänu neile tublidele inimestele.

Selle aasta detsembris saab meie vald 20 aastaseks. Siis tuleme tagasi küsimuse juurde, et kas me sellist riiki ja valda tahtsime. Võib-olla ütlemegi ei, tahtsime palju ilusamat, pare-mat, rikkamat, kuid paraku elame me reaalsuses. Loodan siiski, et aasta lõpus saame olla tunnistajateks, et just valla juubeliaastal väljusime kriisiga tekkinud rasketest aegadest ning saame kergemalt hingata.

Jõudu ja mõistmist kõigile ning leiame aega ka lumest ja talvest rõõmu tunda!