“Tegemist oli Venevere puhkemaja laiendamisega: saime juurde 30 kohalise seminariruumi ja laien­dasime kööki – kokku 60 m2lisapinda. Koos olemas­oleva ruumiga kokku on kahes saalis pinda juba 100 m2. Kaks saali paiknevad kõrvuti, kuid on eraldata­vad lükandseinaga. Ruu­mid sobivad nii seminariks ja koosolekuteks, kui ka pidudeks. Mahutame nüüd­seks 80 inimest: jääb ruumi ansamblile kui ka tantsija­tele.

Kopa lõime maasse 1. septembril 2010 ning jõu­luks oli juurdeehitus valmis ja ruum sisustatud. Olen tulemusega rahul, sest sain ise pidevalt ehitustööd jäl­gida ja juhendada, kus vaja. Ka projekt oli minu käe ja soovi järgi. Ehkki minu ar­vates on Leaderi asjaajami­ne suhteliselt lihtne – kogu töö- ehitusest sisustuseni tegi ära üks firma-onette­võtjal suuremad kohustused projekti omafinantseeringul– 40 % projekti kogusum­mast. Töö käigus tuli ette veel muutusi ja täiendusi, nii et omapanus kasvas lõ­puks veelgi.

Tulevikuperspektiivi­dest: sooviksin, et Venevere kogukond võtaks ette järve ja selle ümbruse tööd, et arendada avalikku suplus­kohta, mis on piirkonna ini­meste hulgas populaarne. Järve süvendus, ujumissild ja hüppetorn teeksid olemi­se kasutajale atraktiivse­maks ja mugavamaks.”

Koksvere Maanaiste Selts

Tiina Leis, seltsi esi­naine: Koksvere selt­simaja renoveerimine: 814 890.00 krooni

“Koksvere Maanaiste Selts on aastaid kasuta­nud klubimaja, seepärast tundsime vajadust esitada Leader programmi projekt selle maja parendamiseks. Tegemist oli investeeringu­ga, kus vahetati välja ka­tus, lisati pööningule villa, soojustati seinad ja vaheta­ti välja vooder. Samuti sai maja uued aknad. Saal sai uue põranda ja seest lam­mutati vana ahi ning ehita­ti uus. Kogu projektiga oli palju hoogtööd – kaasalöö­jaid oli palju: eakad inime­sed ei ole töö suhtes nurinad ning tehti kõike, mida vaja. Et projekti investeering kattis vaid maja hädapära­sed välistööd tõid Koksvere kaasalööjad ise juurde vii­mistlusvärve, et natukene­gi ka maja sisemust värs­kendada. Kahtlemata oleks vaja veel tegeleda käimlate parendamisega ning abiks oleks ka õhksoojuspump ja uued toolid.

Praeguseks on uuen­duskuuri läbi teinud maja saanud toredaks kogune­miskohaks eakatele. Nelja­päeviti on siin kella 8-11 ka raamatukogupäev ning siis on sebimist palju. Tullakse kokku nii raamatuid laenu­tama, kui kohvitassi taha juttu puhuma. Vanemate inimeste kooskäimise- ja vaheldusevajadust ei saa kuidagi alahinnata!

Maja on olukorras, kus teda saab ka pidudeks välja üürida. Kasutusraha hind on veel otsustamisel, kuid üks on selge: lubame peolis­tel majja tulla oma toiduga!

50 inimesega peokohaks on Koksvere klubimaja just sobiv: Pilistvere rahvama­ja saal jääb selleks puhuks liialt suureks.

Ehkki räägitakse Leader-Pria programmi keerukustest ja konksu­dest, polnud minul projekti paberipoolega probleeme ega tagasilööke. Abiks olid ka Võrtsjärve ühenduse inimesed, kes üht-teist pa­randada aitasid. Küll aga oli raha tagasisaamise aeg pikk: jõudsin juba vahepeal hirmu tunda, kas raha veel kroonides tagasi saabki või tuleb ka aruandlus teha ümber eurodesse. Siiski kõik laabus ning aasta lõ­pul, täpselt 3 kuud pärast aruandlust sai kõik kenasti korda.”

Seltsing “Kõku”

Jane Nirgi, seltsingu liige: Tegus puhkelaa­ger oma kodukohas: 88 030.00 krooni

”KõKu” seltsing on asu­tatud selleks, et korraldada Kõo laste-noorte tegevust. Kuna Võrtsjärve Ühenduse Leader programm toetab ka laagrite läbiviimist, siis otsustasimegi korraldada Kõo-Võhma lastele-noortele vanuses 7-14 aastat ühis­laagri Venevere puhkekü­las. 6 päeva kestnud laager oli ülesehitatud erinevatele teemapäevadele: spordi­päev, päästepäev, seiklus­päev, muinasajapäev.

Olid külalised Pääste­ametist koos täisvarustuse­ga, et võistelda ning veega mängida; oli MTÜ Kalevite kange rahvas, kellega koos mindi viikingite aega: proo­viti mõõgavõitlust ning va­liti laagrikuningannale pa­rim armee. Seikluspäev viis Parika rappa ning pärast seda toimus maastikumäng Veneveres. Ettevõtmine sai hulgaliselt positiivset tagasisidet ning uue laagri ootust.

Sel aastal korraldab suvelaagri Võhma ning vanusepiiri on tõstetud 18-eluaastani. Kõik laag­rihuvilised peaksid hoole­ga jälgima reklaami ning Jane juures registreeruma koheselt, kui sellest teada antakse.

Projekti mõttes ei olnud see mulle esimene ettevõt­mine, kuid tunnistan, et oli keerukas asjaajamine ja kohati ka juuksekarva lõh­kiajamine. Möönan, et mõ­ningaid asju oleksin võinud ka ise juba taotlust esitades korraldada teisiti. Nüüd­seks olen targem. Pikk ra­hatagastamisperiood hoiab väga pinges, nii et uue projekti võtan ette siis, kui raha on laekunud ja võlad makstud. Algajatele projek­tikirjutajatele soovitan aga julget pealehakkamist ning konsulteerimist Võrtsjärve Ühenduse meeskonnaga.”

Seltsing “Pilistvere Noored”

Rasmus Alles, seltsingu liige: “Noorte koolitu­sed: november-juuni: 44 400.00 krooni

“Tegemist oli erinevate koolitustega noortele va­nuses 12-22. Külas käisid oma kogemust ja innus­tust jagamas erinevate elualade inimesed nagu eks-krimipolitseinik And­res Anvelt, misjonäridest abielupaar Joel ja Signe Reinaru, koolivägivalla fil­mist “Klass” Kaspar – Vallo Kirs. Noortega aitas jõulu­näidendi lavastada Maar­ja Jakobson, telesaadetest tuntud Hannes Hermaküla arutles noortega elu mõtte üle ning Jõgeva perekes­kusest käis sotsiaalabist ja toetusvõimalustest rääki­mas Anne Veiram. Teema­de ja külaliste ring oli nii lai, et kõiki ei jõua siinkohal nimetadagi.

Küll aga tahaks esile tuua projekti käigus sün­dinud head algatust. Sel­leks on Pilistvere Noorte ansambel millest nüüdseks on välja kasvamas koor – alustanud 17 noorele on tublisti lisandunud lauljaid üle kogu kihelkonna (Ima­vere, Kabala, Kõo, Võhma) ja tänaseks päevaks käib laulmas 22 noort inimest! Sooviavaldusi liitumiseks on tulnud veel 3. Julgeme varsti end kihelkonna noor­tekooriks nimetada!

Mina olen väga rõõ­mus, et leidsime endale toreda ning noortega hästi haakuva lauluõpetaja Ele Millistferi ning loodan, et saame temaga veel pikalt koostööd teha!

Seltsingu liikmena mi­nul otsest kokkupuudet projekti kirjutamise või aruandlusega ei olnud. Küll aga tuli harjumatult palju pabereid allkirjastada (koo­lituslehed!) ja seltsingu ju­hil oli Pria Viljandi büroos parasjagu sahmimist.”

“Pilistvere Naisseltsing”

Elma Aren, seltsingu lii­ge: Haljastuskoolitused: 67 840.00 krooni

“Meie projekti sisuks on haljastuskoolitused. Peame elukestvat õpet piirkonnas väga oluliseks ja vajali­kuks. Haljastusteema ise­enesest on vajalik, et oma elamist: koduaiast kuni külani korda saada ja kor­ras hoida. Esimene koolitus vitspunutistest oktoobri lõ­pus osutus väga menukaks ja innustavaks. Seda tänu karismaatilisele koolitajale Urmas Udsole. Sama karis­maatiline ja professionaal­ne on ka haljastuskoolitaja Loona Põtter. Loodame, et huvilistele on koolitustest kasu ning et seeläbi para­neb ka Pilistvere rahvama­ja ümbrus, mis on koolitus­te õuepraktika kohaks.

Kahtlemata on projekti kitsaskohaks tagantjärgi rahastamine ning suhte­liselt suur paberitöö, mis käib koolituse korraldami­sega kaasas. Siiski soovime panustada valla elanikesse ning ärgitada inimesi vas­tutust võtma oma kodu ja avalike objektide heakorra eest. Tulevikuplaanidest: Pilistvere Jõulumaa on meile väga hingelähedane üritus, selle arendust pea­me väga oluliseks projekti­teemaks.”

EELK Pilistvere kogudus

Hermann Kalmus, vaimulik: Pilistvere suveköögi arendus: 108 000.00 krooni

“Tegemist oli investee­ringutoetusega, mille käi­gus sai suveköök endale katusematerjali, pizza-ahju ja korstna, köögivalgustid ja põrandakillustiku. Vana kirikumõisa laudavaremete taastamist alustasime tal­gukorras juba 2007. aastal. Tänu Leader toetusele sai hoone lõpetatud ning 2011 aasta suvehooajast võe­takse ruum ka kasutusse. Suveköök sobib suuremate seltskondade (kuni 300 ini­mest) toitlustamiseks ja toi­du jagamiseks. Samuti on seal võimalik korralda su­viseid koolitusi ja seminare ning köögiosa on ideaalne traditsioonilise maatoidu ning hoidiste tegemiseks ning koolitusteks. Loodame suveköögist ka lisavõimalu­si noorte suvekohvikule “In­gel” rikastamaks menüüd salatite, pizzade või miks ka mitte suitsukalaga!

Tulevikust mõeldes: 2011 aasta jaanuarikuu vooru jõudis kogudus esi­tada ka kogu piirkonnale olulise kihelkonnaraamatu väljaandmise projekti ning kogukonnale olulise haljas­tustehnika projekti, mis ai­tab kaasa kalmistu, memo­riaali ja puhkeala, aga ka Pilistvere küla hooldusele aastaringselt.

Kogudus püüab laiemalt arendada kahte suunda: noortetöö ja tegevus ning maaturismi arendamine.”
____________________________________________________

Kui seltskonnas kõlab sõna Leader-Pria, siis on tavaliselt tunded kahetised: kellelgi löövad silmad sä­rama kogukonna arendamise võimalusest, keegi lööb pilgu lakke ja haigutab – jutt käib lihtsalt üle pea.

Kõo valla Leader toetuste 2009-2010 voor on lõppe­nud. Suurem osa projekte läbi viidud, mõni veel käi­mas. Sõna saavad rahajagajad ja projektide elluviijad. Ikka rõõmudest ja muredest; eilsest, tänasest ja hom­sest.

Karl Õmblus, MTÜ Võrtsjärve Ühendus tegevjuht:

Arvan, et lõppenud perioodiga võib olla rahul: Kõo valla inime­sed on aktiivsed, isegi andekad. Kõike pole vaja kohe ja korraga. Meil on eilse ja tänase päeva tarkus, siit saame liikuda edasi. Perioodi suurim projekt oli Koks­vere seltsimaja. See oli meeldiv, sest oli olemas sisuline tegevus, vaja oli vaid välist uuendust – maja remonti. Võrtsjärve Ühendus toetab mõistlikke tegevusi: ideid, mis generee­rivad uusi tegevusi ning toetavad kodanikuühiskonda.

Tarmo Riisk, vallavanem:

Leader programm on hea võima­lus kogukonnal ise otsustada, mida tahetakse teha. Uuel hoo­ajal saab raha programmist Kõo külaselts ja siinsed aktivistid. Toetame igati noorsoo kasvata­misele suunatud projekte: olgu selleks siis töökasvatus või es­teetika. Vald on valmis abistama MTÜ-sid ka omaosaluse maks­misel.