Meie rahval on vaid üks Oma Riik. See riik on Eesti Vabariik oma iludes ja ka hädades, oma murede ja rõõmudega. Oma Riik oma rahva koduna on meie jaoks õnnelike ajalooliste kokkusattumuste ja eri põlvkondade selge tahte ja võitluse vili. Seda julgelt väljavõideldut ja verega makstut tuleks osata hinnata enam, kui seda ehk praegu tehakse. See on meie edasikestmise garantii, meie järelpõlvede kodu. Nii väikese riigi edukaks ja jätkusuutlikuks juhtimiseks peab olema suur hulk üksteisest hoolimist, kainet tarkust ja riigimehelikkust. Hulga enam, kui ehk praegu tunda võib.

Oma Riigi asjadesse ei tohiks suhtuda nagu seebiooperisse. Seebikas lõppeb pisarate ja subtiitritega, kus ootamas ees veel vähemalt sada seriaali, milles paremad ajad on alati ees ootamas. Riigil jäävad seebiooperlike valitsemisvõtete puhul ja Kodanikul taolise suhtumise juhul lõpuks vaid pisarad ja järge enam ei tule. Siinkohal on meile suureks eeskujuks skandinaavlased oskusega Oma Riiki hoida. Riigiasjad ja meelelahutus osatakse hoida enamasti lahus nii päriselus kui ka omas mõistuses. Tsirkus ja leib on siiski erinevad asjad. Meie oludes kiputakse neid sageli samastama.

Iga Riik algab Kodanikust. See, kuidas ja mida mõtleb Kodanik ja mismoodi ta käitub, teeb Riigile näo ja määrab Tema tuleviku. Riik ei ole ühepäevaprojekt, kus saab otsustada vaid hetkeemotsioonide läbi ja kerglastel kaalutlustel. Riik on ka Uue Kodaniku kodu … meie laste- ja lastelaste kodude kodu! Oma Riiki tuleb suhtuda vastutustundega ja lisaks õigustele näha ka oma kohustusi. Parafraseerides USA kunagist presidenti, et kui küsida riigilt, mis see on sinu heaks teinud, küsi enne, et mida oled sina riigi heaks teinud?

Ja riigi heaks saab üsna lihtsalt teha väga palju: olla teadlik Kodanik ja kasvatada oma lapsed Oma Riigi kodanikeks. Pisut mõeldes selle üle, mis on lõbu ja mis on elu, teha otsused nii, et hiljem häbi ei oleks.

Kallid kogukonnad ja head kodanikud! Heisakem Oma Riigi aastapäeval trikoloorid, lubage omale väike kiluleib ja ehk pits peenikest riigiviinagi ning tundkem heameelt, et meil on olemas see meie Oma Riik, mida väga paljudel meist palju suurematel rahvastel pole!

Vabariigi terviseks! Elagu Kodanik ja elagu Perekond!