Ka Sulaoja külas nn Kiirusmäel asuvad metsad on kohati saanud juba nii vanaks, et neid on vaja uuendada. Seetõttu on RMK Põlvamaa metskond planeerinud 2011. aastal raiuda ühte lanki, mis asub vahetult Kiirusmäel, mäe Tartu poolsel küljel. Lank, mis on plaanis maha lõigata, on kujutatud juuresoleval skeemil (SV014 eraldus 5, viirutatud). Numbrite jada skeemil tähendab metsameestele kvartalite ja erineva koosseisuga metsaosade numbreid.

Selle langi puhul on tegu 100aastase kase ja kuuse segametsaga, mille tervislik seisund on selline, et puistu on hakanud juba lagunema ja on muutumas ohtlikuks Kiirusmäe külastajatele.

Vanade metsade lageraiet nimetatakse uuendusraieks. Selle eesmärgiks on heade eelduste loomine uuele metsapõlvele. Uuendusraied jagunevad lageraieteks ja turberaieteks. Kui lageraiete puhul raiutakse mets ühe aasta jooksul, siis turberaiete puhul raiutakse vana mets pikema perioodi (kuni 15 aasta) jooksul, et anda valgust uue metsapõlve tekkimiseks. Turberaie aga eeldaks stabiilset ja tervet puistut, milles on võimalik jätta osa puid veel aastateks kasvama.

Samas on lageraie puhul seadusandja lubanud raie käigus püsti jätta kuni 70 seemnepuud hektarile ja veel täiendavalt säilikpuid elustiku mitmekesisuse tagamiseks. Kiirusmäe metsas on mõned männid, mida oleks võimalik raie käigus säilitada. Samuti tuleks valik teha elujõulisemate kaskede ja kuuskede hulgast, mis jääksid peale raiet kasvama. Uuendada on see lank kavas 2012. aasta kevadel kuuse istutamisega. Selline on praegu Põlvamaa metskonna plaan skeemil kujutatud metsaga. Põlvamaa metskond ootaks meelsasti ka kohaliku rahva arvamust nende raiete ja meie plaanide sobivuse kohta. Oma arvamusi võib saata nii meili teel polvamaa@rmk.ee, kui helistades metskonda telefonil 676 7445.

Lisaks sellele teeme ettepaneku asjast huvitatud inimestele tulla metsa kohapeale, et oma silmaga need metsad üle vaadata ja saada ettekujutus, milline see ala peale raiet välja paistma hakkab. Selleks ootame Teid Kiirusmäele 18. märtsil kell 14.00.