Kuid Hans tegi ka põhitööd. Oli kombinaadis Järvakandi Tehased komsomolijuht, tsiviilkaitseinsener ja aü-komitee esimees. Tõenäoliselt aitas just kultuuriga tegelemine vastutusrikastel kohtadel vastu pidada.

1990. aastast lisandus kultuurielu juhtimine uues kultuurihoones, mida ta ise talgute korras ehitada aitas. Hans juhtis alevi kultuurielu 18 aastat. Selle aja jooksul vahetati mitu korda ka ametinimetusi: aü klubi juhataja, kultuurinõunik, rahvamaja juhataja.

Edasi said sõna Hansu kolleegid kultuurihallist.

Kunstiline juht Merike Re-go rääkis Järvakandi Päevade korraldamisest, mis eelkõige olid just rahvamaja õlule pandud. Endine kolleeg Rea Licht meenutas showkavasid, mida sai Hansu ideede abil ja tema kaaslöömisel uusaastaöö tantsupidudel ellu viidud.

Oma kohustusi täitis Hans alati hoolega – kas olles kooli vilistlasnõukogu esimees või siis piirkondliku mälumänguklubi eestvedaja koos Enno Alliksaarega. Hans aitas talgute korras kaasa klaasimuuseumi rajamisele ja tundis igati huvi muuseumi tegemiste vastu, ta aitas aleviraamatukogul iga kuu tuua kohale uusi raamatuid Raplast, aasta lõpul kehastus ta punase kuue ja valge habemega tegelaseks, kes tõi suurt elevust nii alevi- kui ka lasteaiarahvale.

Jutte Hansu tegemistest ilmestasid videod varasematest aastatest.

Hansu vitaalsus andis lootust pikale elueale, kuid kahjuks põles ta liiga ereda leegiga ja tervis ei pidanud vastu. Varjates oma haigust, lõi ta veel eelmistel Järvakandi päevadel aastal 2008 kaasa oma noorusaegse sõbra ja kodukandimehe, lavastaja Ivo Eensalu etenduses „Meil Jerwencantos”, kus ta kehastas suurepäraselt notarihärrat.

Viimastel aastatel käis Hans ringreisidel meesansambliga Viisitiim, kelle esituses talle ka mälestusõhtul paar laulu kõlas.

Lõpetuseks sobib meesansambli juhendaja Heldi Tageli kokkuvõttev iseloomustus Hansust: „Kuigi tema perekonnanimi kõlab kui ääremaa, oli ta siiski äärmiselt kohusetundlik ja ääretult abivalmis inimene, hea kuulaja ja huumorimees – inimene, kes jääb meie südametesse igavesti.”