Metsaseaduse mõistes on metsa majandamine: metsa uuendamine, kasvatamine, kasutamine ja metsakaitse.

Tahaksingi metsaomanikele meelde tuletada, milliseid tegevusi majandamise käigus tehakse.

Metsa uuendamine

Metsaseaduse kohaselt on metsa uuendamine: maapinna ettevalmistamine puuseemnete külvamise ja puude istutamise võimaldamiseks või loodusliku uuenduse tekkele kaasaaitamiseks, puuseemnete külvamine, puude istutamine, metsakultuuri hooldamine, loodusliku uuenduse tekke ja arengu soodustamine muul viisil.

Metsa kasvatamine.

Metsa kasvatamiseks on lubatud teha hooldusraiet ning reguleerida metsamulla veeja toiterežiimi. Raieks loetakse vähemalt ühte metsamaal tehtavatest järgmistest töödest:

1) puude ja põõsaste langetamist;

2) langetatud tüvede laasimist;

3) tüvede järkamist;

4) metsamaterjali koondamist ja kokkuvedu.

Metsa kasvatamiseks teostatakse järgmisi raieid:

1) uuendusraie, mille hulka kuuluvad lageja turberaie;

2) hooldusraie, mille hulka kuuluvad valgustusraie kuni 8sentimeetrilise keskmise rinnasdiameetriga puistus, harvendusraie 8-sentimeetrilise ja suurema keskmise rinnasdiameetriga puistus ning sanitaarraie;

3) valikraie;

4) trassiraie, mille hulka kuulub kuni nelja meetri laiuse kvartalivõi piirisihi sisseraie üle 8-sentimeetrise keskmise rinnasdiameetriga puistutes;

5) raadamine. Rinnasdiameeter on puutüve läbimõõt, mõõdetuna 1,3 meetri kõrgusel juurekaelast. Puistu keskmiseks rinnasdiameetriks loetakse enamuspuuliigi puude keskmist rinnasdiameetrit.

Metsa kasutamine

Avalikõigusliku isiku omandis olevas metsas ja piiramata või tähistamata erametsas tohib: 1) viibida ja korjata marju, seeni ja pähkleid ning varuda dekoratiivoksi, ravimja dekoratiivtaimi ning nende osi metsaomaniku huve põhjendamatult kahjustamata, jahiulukeid ja kaitsealuseid loomi nende sigimisperioodil ja teisi metsas viibijaid häirimata, metsa püsivaid jälgi jätmata ning tuleohutusnõudeid ja metsaomaniku nõudeid järgides; 2) telkida ja lõket teha kohtades, mille metsaomanik on selleks

 

ette valmistanud ja tähistanud, või tema loal; 3) liikuda metsas lõastatud koertega. Lõastatud ei pea olema teenistuskoerad teenistusülesannete täitmisel ja jahikoerad jahil; 4) sõita sõidukiga metsamaal paiknevatel teedel ja metsaomaniku loal ka väljaspool teid.

Avalik-õigusliku isiku omandis olevas metsas võib vastavalt tähistatud metsamaal metsamarjade, seente ja pähklite ning dekoratiivokste, ravimja dekoratiivtaimede ja nende osade varumise ning metsa rekreatiivse kasutamise eest tasu nõuda ainult juhul, kui metsaomanik on metsamarjade, seente, pähklite, dekoratiivokste, ravimja dekoratiivtaimede saagikuse või metsa rekreatiivse väärtuse suurendamiseks teinud kulutusi või on selles metsas saagikuse või metsa rekreatiivse väärtuse suurendamiseks tehtu tõttu vähenenud teistest metsakasutuse viisidest saadav tulu.

Metsakaitse

Metsa kaitsmiseks:

1)tuleb raielangid, välja arvatud valgustusraielangid, raiejäätmetest puhastada.

2)tohib pestitsiide metsas kasutada ainult metsa majandamise eeskirjaga sätestatud juhtudel.

3) ei tohi metsa majandamisega pinnast lubatust enam kahjustada.

4) Toores koorimata okaspuit tuleb juhul, kui seda on enam kui kümme tihumeetrit ühe hektari kohta, metsast välja vedada: 1. septembrist kuni 30. aprillini raiutud puit 1. juuniks; 1. maist kuni 31. augustini raiutud puit ühe kuu jooksul raie tegemisest arvates.

Loomastiku kaitseks nende sigimisperioodil võib keskkonnaminister määrusega piirata mitme rindega puistus ja segapuistus raie tegemist ajavahemikul 15. aprillist 15. juunini.

Kindlasti tekkis Teil peale kirjutise lugemist hulganisti küsimusi metsanduse kohta üldisemalt või oma metsa kohta konkreetsemalt. Selleks, et Teie küsimused saaksid vastused on riigi poolt finantseeritavad metsandusvaldkonna konsulendid Teid aitamas. Igal metsaomanikul on võimalus saada 15 tundi kalendriaastas tasuta metsanduslikku nõuannet, kuidas oma metsi säästlikumalt ja jätkusuutlikumalt majandada.

Pärnumaal jagavad metsandusalast nõuannet: