Möödunud aasta augusti lõpus läksin Tartu Kutsehariduskeskusse maad kuulama. Seal oli vaid paar vaba kohta kivi- ja betoonitööde erialal ja sellest võimalusest ma kinni haarasingi,” rääkis esmakursuslane Eestimaa suurimast ametikoolist, kus 56 erialal õpib 3500 õpilast ja õpetajaid on 200.

Nii teooria kui praktika omandamine suurendas huvi õpitu vastu. Kui kuulutati välja kutsemeistrivõistlused, pakuti võimalust osaleda ka Henry Utsaril.

“Mõistagi polnud mul selle vastu midagi. Lõpuks tuli aga soovijaid rohkem kui osalemiskohti ja võistlejad valiti välja loosi teel, kus mulle õnn naeratas,” ütles noormees.

Võistlustel võeti mõõtu peaaegu kõikidel Tartu Kutsehariduskeskuses õpitavatel erialadel. Kivi- ja betoonitööde alal osutus väljapaistvalt edukaks Henry, kelle ametikool kuulutas Aasta Tegijaks 2011, mis on kõrgeim tunnustus õppeasutuses.

Sponsorettevõttelt oli nimeliseks auhinnaks klaasist kell. Ise kommenteeris noormees oma toimetulemist võistlusülesannetega nii: “Ega midagi rasket polnud. Tegin seda nii, nagu oskasin, nii nagu oli õpetatud, ja järelikult oli hästi õpetatud.”

Utsari sõnul tuleb õppimisele igati kasuks kodune soosiv õhkkond. “Vanemad on mind alati toetanud ja mu valiku heaks kiitnud. Nad ütlevad, et ükski amet ei riku meest ja oskus leiba ei küsi, vaid pigem annab. Õppimist on nad alati väga oluliseks pidanud.”

Kodu rolli õppimise edenemisel peab oluliseks ka Tartu Kutsehariduskeskus. Henry saavutusest teavitati Torma vallavalitsust ja paluti õnnitlused edasi anda Carl Robert Jakobsoni nimelisele Torma Põhikoolile, kus ta varem õppinud on. Henry arvab, et oma eriala tõttu on ta üsna populaarne ka sõprade ringis.

“Mis saab neil selle vastu olla, kui semude hulgas on inimene, kes oskab kaminat ehitada, müüri laduda ja pärast kooli lõpetamist ka maja nullist üles ehitada,” ütles noormees.

Henry Utsar usub, et oma oskustele ja teadmistele leiab ta piisavalt hästi rakendust. “Head ametimeest on igal pool vaja ja nii kaua, kui inimesed maju ehitavad, ilma kivi- ja betoonitöödeta suurt hakkama ei saada. Maja võib ju olla palkidest, aga ahju puidust ei tee.”
Mõnedki kutseõppeasutuse võimekamad õppurid soovivad aga hoopiski õpinguid kõrgkoolis jätkata.

“Kutseõppe lõpetan igal juhul ära. Õppida jõuan aga alati, ka ülikoolis,” ütles Henry võimaliku valiku kohta. Oma erialal väärikat edukäiku alustanud tormalane tunnistab, et tulevikuperspektiivis kavatseb ta koos tüdruksõbraga Tartus elama hakata. Praeguse kodupaigaga jääb aga sidemeid hoidma vanematekodu.