Sõnum oli saadetud tollasest Võtikvere, tänasest Torma vallast. Kultuurielu tugineski toona ennekõike seltsidele ja nii kutsutigi tänast Torma rahvamaja Torma ühendatud seltside majaks. “Küllap unistasid rahvamaja loojad sellestki, et siin ka palju-palju aastaid pärast neid vilgas ja ergastav tegevus toimuks,” ütles Merle Nisu.

Kaasaeg ja tulevikuplaanid tõestavad nende lootuste täitumist. 1848. aasta 14. veebruaril asutatud Torma pasunakoori traditsioone hoidis aastakümneid tugevana legendaarne puhkpilliorkestri juht Alfred Õunapuu. Tänapäeval tegutseb Peep Lõhmuse juhatamisel Torma puhkpilliansambel, kes musitseeris ka rahvamaja sünnipäevapeol. Taas on käivitunud puhkpillimuusikaõpe Torma koolis.

Torma rahvamajas on ka tõsiselt ja mitmekülgselt näitemänguga tegeletud. Teatriharrastuses lõi tõsiselt kaasa ka teenekas rahvatantsujuht Luule Lehemets, kes oma head näitlejavormi tõestas ka juubeliõhtul, esitades Jüri Tuuliku loomingust pärineva monoloogi “Pole mehi!”

“Kunagi tegutses meil aga koguni oma nukuteater, kus mängisid nii lapsed kui ka täiskasvanud. Nukud meisterdasime ise,” meenutas omaaegne rahvamaja juhataja Ellen Paljak. “Kui tööd alustasin, tajusin kohe, et inimesed on valmis energiliselt osalema ettevõtmistes,” lausus vanemaealine daam, kes aga peoõhtul lausa tütarlapseliku kergusega ansambli “Vana kallim” saatel tantsu keerutas.

Merle Nisu ütles tunnustussõnu kõigile Torma kultuurielu kunagistele eestvedajatele. Neile, kes jäädavalt lahkunud, lehvitas ta kultuurirahva traditsioonide kohaselt teispoolsuse radadele.

Rahvamaja aastapäevaõhtut sisustas ka paljudes Eestimaa paikades ja mitmetel rahvusvahelistel festivalidel esinenud Torma naisrühm, kes praegu I Eesti Naiste tantsupeoks ja mitmeteks teistekski kultuurisündmusteks valmistub. Oma tuntud headuses ja väärikuses esines Torma kammerkoor, kellele dirigent Merle Nisu oli mõnedki uued laulud selgeks õpetanud.

“Rahvamaja rajamine on kiiduväärt tegu, kuid elu sellele majale annavad ennekõike inimesed, kes siin tegutsevad nii kultuuri loojate kui ka sellest osasaajatena. Suurimad tänud kõigile, kes meie valla kultuurikolde on tugeva ja säravana hoidnud,” lausus Torma vallavanem Riina Kull.

Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev kinkis kultuurijuht Merle Nisule ja Torma vallavalitsusele punased vihmavarjud (idee pärineb Betti Alveri teemakohasest luuletusest) ja avaldas lootust, et Torma rahvamaja uksed jäävad avatuks veel sajanditeks. Õnnitlemas olid ka maavalitsuse haridusja sotsiaalosakonna kultuuri- ja noorsootöö spetsialist Tiina Tegelmann ja maakonna rahvakultuurispetsialist ja Sadala Külade Seltsi eestvedaja Pille Tutt.

“Tormas elavad minu lähisugulased, olen siin veetnud lapsepõlve ja tulen praegugi siia alati hea meelega. Paikkonna kultuuritaustale mõeldes tuleb esimese märgusõnana meelde puhkpillimuusika, siis aga koorilaul, millele on kuulsust toonud Torma kammerkoor,” lausus juubeliõhtul osalenud ekskultuuriminister ja vastne Riigikogu aseesimees Laine Randjärv.

“Kui kutsutakse, tuleksin Torma rahvamajja ka rõõmuga dirigeerima, sest ma olen ju erialalt koorijuht,” ütles ta.