Veel soovitaks kodulehelt vaadata Maaameti enampak­kumisteateid. Seekord on pä­ris palju müüki tulevat maad meie valla territooriumil. Oleks ju tore, kui omad valla ettevõt­jad leiaksid võimaluse ja jätak­sid maad oma omandisse. Kuid loomulikult määrab siin lõppot­suse majanduslik otstarbekus.

Jätkuvalt saab rõõmustada külaseltside tegevuse üle. Häs­ti ja huvitavalt on käivitunud toidukoolitus Kullametsa kü­laseltsi baasil (Rita Saviir). Lii­vil toimub seltsimaja teise eta­pi ehitus (Inge Matteus), kus ehitajaks Ants Lipu OÜ ehi­tusmehed. Tõsine töö käib ka käsitööseltsi (Imbi Post) hoo­nes Kullamaal. Infovahetusest Koluvere külaseltsi esinaisega (Kristel Jammer) lugesin välja, et vahepealne seisak ehituses hakkab lõppema ja kohe-ko­he läheb ehitamine edasi, sest projektirahad on peal. Üdru­ma külaselts (Vaike Nõu) elab juba oma väljakujunenud rüt­mis, toimetatakse usinalt ja külaselts omab oma aastast tegevuskava. Kindlasti tahak­sin ära märkida, et külaseltsi­de tegevust toetab vald oma eelarvest. Summad pole suu­red, kuid seemneks kindlasti. Külaseltside teema lõpetuseks veel selline uudis, et Linda Pärnpuu, keda võib lugeda kü­laliikumise eestvedajaks mitte ainult meie vallas, vaid kogu Läänemaal (on pärjatud selle eest ka Läänemaa aasta inime­se tiitliga), pidas oma esimest juubelit. Seoses sellega ja täna­des Lindat tehtu eest autasus­tas vallavalitsus teda Kullamaa medaliga.

Ka spordirahva tegevus jäi silma. Eriti tõstaksin esile Kul­lamaa Keskkooli taliolümpia­mänge (õpetajad Viive Karnau ja Mai Jõevee), kus kõik oli na­gu päris-riikide koondised, li­pud ja sissemarss, olümpiavan­ne ja lipu heiskamine, muidugi igati tuline ja konkurentsitihe võistlemine. Hea tunde jättis, et ka õpetajad lõid usinalt kor­raldamises kaasa ja olid oma eeskuju ja energiaga võistle­jatele igati toeks, sest ilmataat näitas sellel päeval päris kurja nägu. Kordaläinud ettevõtmi­sed olid ka pereturniir võrkpal­lis ja vastlapäev.

Kultuurikalender (Loit Le­palaan) on meil hästi tihe. Kes vaatab kodulehelt, leiab endale kindlasti midagi meelepärast, millest osa võtta. Hea meel, et tähistati kenasti ka emakee­lepäeva, kus külaliseks oli Lau­ri Nebel. Meie kauni emakee­le kõla tuli uhkelt esile. Õhtut väärtustas Lembitu Tarangu välja antud kultuuriloolise raa­matu „Kullamaa kihelkonna kal­mistud" esitlus. Soovijad said esitada küsimusi ja ka raama­tut soodushinnaga osta. Üldi­ne tõdemus oli tänu tehtu eest, sellist raamatut oli väga vaja ja koosolijate ühine soov oli, et autoril jätkuks ikka püssiroh­tu meie vägagi kultuuriloolise pärandkultuuri põllu kündmi­seks ka edaspidi. Kindlasti haa­kub meie kultuurilooga peat­selt saabuv Kullamaa hariduselu juubel-Kullamaa Keskkool 35 ja Kullamaa 8 kl. kool 45.

Veel üks suursündmus vää­rib äramärkimist. Need olid Rii­gikogu valimised, mis lõppe­sid Kullamaa vallal seisukohast hästi, sest Riigikogusse said va­litud Neeme Suur (endine maa­vanem), Aivar Riisalu (juurtega Kullamaa vallas), Lauri Luik (olnud meie toetaja haridus­valdkonnas). Hea on tõdeda, et nad on kõik lubanud nõu ja jõuga abiks olla, meie ettevõt­misi igakülgselt toetada. Pea­me ainult ise kindlasti rohkem huvi üles näitama, sest kui ei küsi, ega siis keegi ju tea, kust king pitsitab. Pean ära märki­ma ka meie valimiskomisjoni ladusat ja head tööd (esimees Imbi Post, aseesimees Katrin Viks), kõik sujus plaanipäraselt ja proteste ei olnud

Saabumas on Suur Reede, mil kirik elab tõsiduses ja lei­nas, ometigi pole see päev lo­hutamatusega märgitud. Suu­re Reede sõnum on: Kristus on surnud ja toonud meile lepitu­se. Paljud meie kogukonnast on usklikud, kellele see päev on erilise tähendusega, kuid lepituse sõnum on kogukon­na ülene ja peaks jõudma meie kõikide südametesse. Rahva­kalendris rõhutati selle päeva pühadust ja keeldu töötada. Hommikul tõusti vara, mitmel pool Lääne - Eestis ja saartel käidi nn. hane tegemas ehk kasevitstega magajatele ata-ata andmas. Majapidamisest ei tohtinud midagi välja lae­nata, et mitte loovutada oma majapidamise õnne. Keelatud oli müra tegemine, puulõhku­mine, ehitamine, pesupesemi­ne, pillimäng, tants ja laulmine. Meie kirikuõpetaja Ants Leed­järv ütleb ikka - kirikuuksed on lahti. Ärgem siis unustagem kirikuteed ja aitame kirikusse jõuda ka oma eakatel omakes­tel, kes võib-olla ei tihka alati ise abi paludagi. Kevadpüha -1. mai saabumine annab mär­ku, et põllumeestele on kibe­kiired ajad saabunud, koolilõ­petajad teevad eksameid, et mõõta, mida on seljataha jääv kooliaasta teadmiste pagasisse lisanud.

Soovin lõpetajatele häid hin­deid ja arukat meelt uute va­likute tegemisel, vallarahvale aga rõõmsat kevadet.