Talutööde päeva korraldamise mõte tekkis muuseumil seoses kooliekskursioonide ajal tekkinud küsimustega ning tõdemusega, et paljud kunagised talutööd on võõrad nii lastele kui ka nende vanematele. Lähtudes põhimõttest, et väärtustada osatakse seda, millest ka midagi teatakse, siis otsustaski muuseum anda kõigile võimaluse neid talutöid proovida ja kunagisi rahvatarkusi omandada. Talutööde päeva ilmestab kell 14.00 muuseumi karjatallis avatav Eesti Rahva Muuseumi näitus „Siga seebiks".

Praeguseks on andnud teada soovist talutöödepäeval osaleda juba 3 õpilasgruppi ehk ligi 120 last. Oodatud on ka üksikkülastajad ehk pered-sõpruskonnad või muidu huvilised. Talutöid saab muuseumis proovida kella 14st kella 18ni. Sissepääs on muuseumi piletiga.

Pärast seda ehk alates kella 18st kogunetakse muuseumi territooriumil asuvasse Järvamaa Kultuurihiie kiigeplatsile, kus 6-liikmelise kapelli saatel tantsitakse kunagisi rahvatantse ja mängitakse laulumänge. Neid õpetavad segarahvatantsurühmad Kakerdaja, Albu noored ja Vargamäe lapsed. Laulu võtab üles ning ühiselt valminud regilaulu aitab ette kanda segakoor Sink Sale Proo. Ühtlasi loositakse välja Muuseumiöö Järvamaa muuseumidemängu auhinnad. Loosimises osalevad kõik need, kes kogusid 14.-31. maini kestnud mängus muuseumitest vähemalt 5 templit.