13. eluaastal hakkas Raudsepp tegelema odaviskega. Sel alal oleks mehest asjagi saanud, aga puudu oli treener ning trenni oleks pidanud tegema süstemaatiliselt. „Põhikooli lõpuklassis õpetas kohalik tõstespordifanaatik Enno Raudsepp mulle selgeks klassikalise tõstmise aabitsatõed," meenutab Raudsepp.

Siiski nendib Raudsepp, et praegused tulemused tulevad paljuski vana rasva pealt ning järjepidevat trenni ta enam ei tee. „Eriti tugev olen praegu tugitoolisportlasena," naljatleb mees.

Raudsepp nendib, et tänapäeval on noortel hobisid ja tegemisi nii palju, et sport ei ole enam esikohal, ehkki Keeni Põhikoolil on heal tasemel võimla ja staadiongi.

Mis on vägikaikavedu?

Moodne nimetus on sel alal mas-wrestling. See on suhteliselt uus ala, mida näitab ka see, et esimene EM toimus selle aasta maikuus, Leedus Šiauliais. Ka Mati Raudsepp proovis seda ala esmakordselt. „Sellisel kujul on ala alguse saanud Jakuutiast Venemaalt ja nemad ka promovad seda laiemale ilmale. Neil on pikad traditsioonid ja aastaringne kohalik võistluste sari," räägib Raudsepp. Venemaa esindajad võitsidki EM-i kõikides kaalukategooriates.

Eestimaa külapidudel harrastatavast lihtsast vägikaikaveost erineb tiitlivõistluste ala selle poolest, et sportlaste jalatallad ei toetu mitte vastastikku kokku, vaid vastu 23 cm kõrgust planku, mis asetseb jõukatsujate vahel. Jõuproov kestab kahe võiduni, kusjuures üks kord hoiab sportlane pulgast kinni laia haardega, teine kord seestpoolt kitsa haardega. Kui jäädakse viiki, loositakse kolmandaks korraks, kes kuidas pulka hoiab.

Mälumängust Sseirumini

Seda, et Mati on tugev tugitoolispordis, sai eelnevalt juba mainitud. Kui mees hakkab aga päris-spordist rääkima, siis tuleb välja, et ta on tegelenud vaat et kõigi aladega, mida siinmail tuntakse - Mati on võitnud medaleid ja tiitleid rammumehe võistlustelt kuni nooleviske ja mälumänguni välja. Seega lisaks füüsilisele tugevusele on tal ka terav mõistus.

Kaalukaim tulemus on Mati enda arvates kaks aastat tagasi saavutatud 5. koht Korea rahvusliku vöömaadluse, Ssireumi, MM-ilt. Vägikaikaveo pronksi kõrvale sai Mati kolmanda koha ka samas toimunud sumoturniirilt (115 kg kaalukategoorias).

Emotsionaalseim oli aga poisikesena võidetud esimene medal - 16. mail 1984. aastal võitis ta Valga rajooni koolinoorte meistrivõistlustel poiste C vanuseklassis (13-14-aastased) odaviske. „Siis oli tõenäoliselt magadeski naerunägu peas," meenutab Raudsepp.  

Tõsisele spordimehele kohaselt on Matil aastate jooskul esinenud mitmeid tõsisemaid vigastusi, rebestustest ja nihestustest kuni parema õlaliigese dislokatsioonini välja. „See kõik pole aru pähe pannud ega spordist loobuma sundinud, saadav positiivne emotsioon ületab valu ja vaeva," räägib Raudsepp.

Miks peaks külastama Sangaste valda?

Mati Raudsepa sõnul peaks turisti Sangastesse meelitama Lõuna-Eesti ilus loodus ja Sangaste loss.

Inimest võiks Sangastesse elama asuma ajendada rahulik elukeskkond. Spordisõber aga peaks igal aastal augustikuu esimesel pühapäeval seadma sammud Restu, kus toimub traditsiooniline spordipäev. Üritus toimus esmakordselt 1934. a. ning nüüd järjepidevalt 1994. aastast alates. Oma võimed ja oskused saab proovile panna kergejõustikus, võrkpallis ning rammumehe võistlusel.