On mõistetav, et Varbla valla hõreda asustustiheduse juures ei pea nüüd kõik kinnistu omanikud, kel on koerad ja kassid, asuma maja ümbrusi tarastama. Elades aga tihedamalt asustatud alal, peab loomaomanik arvestama kaaskodanikega ja seega lasub tal kohustus piirata oma looma liikumisvabadust.

Koerad teede ääres

Koeraomanik peab tagama, et loom ei satuks suurele teele- kus ta hirmutab jalakäijaid ja jalgrattureid. Koeraomaniku arvates ei pruugi tema „sõbralikult haukuv" loom kujutada ohtu teistele isikutele, kuid seda ei tea jalakäija/jalgrattur ja kunagi ei või ette teada looma reaktsiooni liikleja suhtes. Valla- ja riigiteed on ju mõeldud kõigile liiklemiseks, ilma et peaks tundma hirmu.

Korrusmajade ümbruses hulkuvad koerad ja kassid.

Korrusmajade ümbruses uitavad aga järelvalveta koerad ja kassid, kelle kodud on tihtipeale nendes samades majades. Kaaskodanikele valmistab peavalu, et loomad märgistavad naabrite (majanaabrite) trepikodasid, uksi ja rõdusid ning kaabivad segamini peenramaid. Pidades lemmiklooma korterelamus, peate paratamatult arvestama ka kaaskodanikega, kes ei pruugi olla tolerantsed teie lemmiklooma suhtes. Sellest tulenevalt on loomaomanikul keelatud lasta loom järelvalveta õue.

Trahvimine

Koerte ja kasside pidamise eeskirja rikkumise eest võib looma omanikule teha trahvi kuni 100 trahviühiku ehk 400 euro ulatuses.

Kui eeskirja eiramisega kaasneb ka varaline või tervislik kahju, on maksimaalne trahvimäär 200 trahviühikut ehk kuni 800 eurot.