Külakotta tulevad istumiskohad ja lava, samuti kamin, tutvustas külaseltsi eestvõtja Vello Pähn põgusalt kavatsusi, aga ei tahtnud enne raha jagamise otsust pikemalt pajatada. Enne teod, siis jutud.

Külaväljak iseenesest on juba kenasti korda tehtud, suur kiik kutsub hällima ja korvirõngad panevad spordimeestel päkad sügelema. Kõigeks selleks on mõnedki talgutunnid kulunud.

Sel päeval, kui Võru Valla Teataja kohal käis, sumistas külaväljakul ringi murutraktor ning siit-sealt üle heinamaa astus ligi külaelanikke, et aruteluks pead kokku panna, edasisi plaane punuda.

Kogunemiskohana on plats vanematele külaelanikele tegelikult varasemast tuttav, sest selles kohas peatus veel mõnda aega tagasi autokauplus ja seisis ka piimapukk.

Tuleb kokku tulla

Juba küla selts äratati elule 2009. aasta sügisel. Tundus, et tuleb kokku tulla, võib lühidalt kokku võtta vastuse küsimusele, mis sütitas külaseltsi looma.

Nüüd kulgeb aastaring Juba küla elus enam-vähem nii: ühine vastlapidu küla ainsal mäel - Järve talu mäel, talgupäev, jaanipäev, lõikuspidu ja jõulud.

Nimetamist väärivad veel laste ja täiskasvanute kalapüügivõistlused Tamulal ja Vagulal, mille eestvõtjaks on olnud Igor Kelt.

Juba küla hõlmab hajakülana päris suure maaala. Hingi loeb kokku üle 40, neist lapsi on kümmekond. „Meil on poistemeri - ja kõikidest saavad põllumehed," teatas külaelanik Katrin Tamberg tarmukalt.

Eks see ole paras väljakutse, sest suuremat osa külast katab esialgu mets. Siiski on Juba külas praegugi põllumehi. Paljudele on ilmselt hästi tuttavad Järve talu maasikad, kartulid ja muu Võru taluturul pakutav kaup.

Veel on Juba küla mõnus koht selle poolest, et jääb mitme järve vahele: kaugel pole ei Vagula, metsajärv Kublitsa ega ka Tamula ja keset küla on koguni oma järv. Soojärvena ootab see küll hooldust, et suvitajasõbralikuks kujuneda. Nii et õnneks on võimalik pärast külakoja püstitamist uusi plaane teha.

Küla arengukavas on tegelikult sihid seatud aastani 2015. Nende sisse mahub ka kodu-, täpsemalt külauurimine. Külaseltsi liige Tuuli Pähn ütles, et mõte küla kujunemislugu kirja panna on kogu aeg olemas olnud ja huvi järjest kasvab. Tuleb ainult leida muude tegemiste kõrvalt aega see ette võtta.