Põhitegevused

Maaküttesüsteemi rajamine, töö teostaja OÜ Kliimaseade. Olemasoleva hoone rekonstrueerimine ja juurdeehituse rajamine, töö teostaja OÜ Paler PT.

Olemasolev hoone rekonstrueeritakse lõplikult. Laste hoiu- ja tegelusfunktsioonid täiendatakse ja kaasajastatakse, saavad olema nõuetele vastavad ruumid vähemalt 30 lapsele mängimiseks, õppimiseks, magamiseks, söömiseks ning rajatakse lastele garderoob, normaalsed ja nõuetele vastavad sanitaarsõlmed, millede järele oli täna toimivas hoones tõsine vajadus.

Projektiga ehitatakse olemasolevale hoonele juurde otsmine tiib, mille tulemusel tekivad ruumid tervikliku ja kaasaja tervisekaitsenõuetele vastava lasteasutust teenindava köögikompleksi toimimiseks koos nõutud abiruumidega. Lisaks ruumid logopeedilise ja metoodilise töö läbiviimiseks koos vajaliku õppevahendite ruumiga. Juurdeehituses saavad olema lasteaia tehniline ruum, ruumid arstile, personalile ning pesupesemiseks.

Ehitatakse praegu puuduv välisveevarustus ja - kanalisatsioon. Korrastatakse hoone ümbruse haljastus koos piirdeaiaga ning rekonstrueeritakse hoone-esine parkla.

VANA VAHVA LASTEAED

LEELO TUNGAL

KUI SA VAHEL VAATAD RINGI,
RÕÕMSAS TUJUS KAED JA VAED,
NÄED, ET MAAILM --SEE ON MINGI
VANA VAHVA LASTEAED... 

Palade lasteaia „maailm" asus armsas pisikeses puumajas, mis oma ajaarvamise alguses oli rehielamu. Selle maja ahjusooja on nautida saanud mitu põlvkonda, kelle hulgas on ka endisi ning praegusi lasteaiaõpetajaid-tädisid. Nüüd on aga üks ajastu jäämas selja taha ja ootamas uus algus, sest lasteaed kolis aprillikuu viimasel nädalal ajutiselt „uude koju" -- endistesse

Palade raamatukogu ruumidesse, et teha läbi täielik noorenduskuur.

Veidi ajaloost ja tänapäevast

Lasteaed avati 26. oktoobril 1967 ning algul nägi töönädal välja selline, et lapsed toodi lasteaeda esmaspäeva hommikul ning viidi jälle koju alles reede õhtul. Siis oli praegune lasteaia juhataja Sirje Reinpal veel kasvataja ja tema sõnul muutus alles 1978. aastast lasteaias käimine nii, et lapsi hakati koju viima ka kolmapäeviti. Päevahoiule mindi üle 1979.

Lasteaia esimesel tegutsemisaastal oli lapsi 15 ning personal viieliikmeline: Lehti Heinapuu oli juhataja, Sirje Reinpal, Eve Esko ja Aasa Kivistu olid kasvatajateks, abiliseks Marie Singi, keda kutsuti „tädi Marie"-ks. Lasteaed tegutses siis veel vaid hoone paremas tiivas, sest vasakus tiivas oli kolhoosi klubi, keskel kaks võõrastetuba ja loomaarst dr. Arro eluase.

Lasteaed sai kogu maja enda käsutusse siis, kui lapsi oli nii palju, et ühest tiivast väheks jäi ja see toimus 70ndail aastail. Sirje meenutab, et lasteaias on korraga olnud kõige rohkem 38 last.

Praegu käib lasteaias 30 last ja oodata on, et neid võib veel juurdegi tulla. Kõige noorem kasvandik saab kaheaastaseks, koolieelikuid on 6. Vanemate lastega tegeleb õpetaja Imbi Aun ja noorematega Ruth Suviste, kasvataja abina töötavad Aire Reinpal ja Riina Lohvard. Osalise töökoormusega käib lastele muusikatunde andmas muusikaõpetaja Jaanika Palkman ning kokatädiks on Sirje Engso. Kaks korda nädalas käib majas ka logopeed.

Laste kasutuses on hetkel kaks rühmaruumi, söögituba, riietusruum, WC. Kaks korda kuus käivad lapsed ujulas ning liikumistundide jaoks on võimalus kasutada koolimaja saali. Lasteaia kohatasu Pühalepa vallas ei ole ja lapsevanema kanda jääb vaid söögiraha, sest ülejäänu maksab vald. Sirje sõnul on lapsevanemad lasteaiaga rahul. Järgmisel aastal saab Palade lasteaed 45-aastaseks.