Hiiumaal toimub hulkuva looma abistamise protsess tavaliselt nii: Helistatakse Hiiumaa loomakaitsesse, kust soovitatakse pöörduda kohalikku omavalitsusse. Omavalitsused on Hiiumaal hakanud neile juhtumitele järjest paremini reageerima, aga alati ei ole see võimalik, nt nädalavahetusel ja töövälisel ajal, ja tegelikkuses sõltub kõik omavalitsusest ning inimestest, kes seal vallarahva heaks töötavad. Seega sõidab loomakaitse vabatahtlik kohale, toob looma Emmaste vallas asuvasse eravarjupaika, pildistab looma, riputab pildi internetti, saadab sama pildi hiiumaa.ee portaali, omavalitsuse kodulehe jaoks valla e-mailile, Hiiu Lehte ja Hiiu Nädalasse ja kannab koera eest hoolt. 99% varjupaika sattunud Hiiumaa koertest jõuab koju tagasi 24 tunni jooksul. Ja kogu see protsess jääks ära, kui koera kaelarihmal oleks nähtavas kohas omaniku telefoninumber. Tegelikult peaks soovitama tänapäevasemat märgistust - mikrokiipi. Ka Hiiumaal on kiibilugeja olemas, soovitan kõigil lemmikloomasõpradel kiibistamise peale mõtlema hakata, tulevikus muutub lemmikloomade registrisse kandmine tõenäoliselt ka kohustuslikuks ja seda kõikidele lemmikloomadele, mitte ainult koertele. Niikaua, kui seda harjumust ja kohustust ei ole, võiks lihtsama, telefoninumbri kirjutamise variandi kohe kasutusele võtta.

Hiiumaa omavalitsustel ei ole Hiiumaa loomakaitsega (MTÜ Kuulikodu) veel lepinguid, aga läbirääkimised on alanud ja loodetavasti mõne vallaga leping ka sõlmitakse. See tähendab seda, et kohalik omavalitsus annab kõik kohustused seoses hulkuvate loomadega MTÜle üle ja nii seda mujal tavaliselt tehaksegi. Omavalitsustel on Hiiumaa loomakaitsele ka tingimus: juhul kui teenuseid ostetakse vastavalt hinnakirjale, siis peavad ka loomaomanikud sama hinnakirja järgi varjupaigale raha maksma. Omanikud kirjutavad selleks, et looma varjupaigast kätte saada, alla loovutuslepingule ja kannavad kõik need kulud, mida muidu kannaks kohalik omavalitsus. Loomadega seoses ei ole üldse hea rahast rääkida, aga midagi ei jää üle. Lühidalt: looma kättesaamine maksab raha.

Eelnev jutt ei tähenda kindlasti seda, et koerad peaks ketti panema. Ketikoerad on Hiiumaa häbiplekk. Enamjaolt ei vasta keti pikkus nõutavatele tingimustele, ka ei käida ketikoertega piisavalt jalutamas. See on omaette pikem teema, mida siinkohal lahata ei jõua.

Hiiumaal tegeleb loomakaitsega MTÜ Kuulikodu alates 2006. aastast. Pakume eravarjupaika hulkuvatele, omanikuta ja väärkoheldud loomadele ning vastame info- ja nõustamistelefonile. Elame peamiselt eraisikute annetustest, teeme koostööd Hiiumaa veterinaarkeskusega, kohalike omavalitsustega ja vajadusel politseiga. Meie toetajad on vabatahtlikud, eraisikutest annetajad ja organisatsioonid. Hiiumaa loomakaitse info: 5144115, facebook.com/kuulikodu 

Head Pühalepa kodanikud

Pidage ka oma koertel ja kassidel silm peal, et nad omapead ei hulguks. Eriti meie valla tiheasustuses (Suuremõisas, Paladel). Tõsiseks probleemiks on kujunenud koerte väljaheited, need tuleb omanikul ära koristada.