Õppus algab reservväelaste kogunemisega, sellele järgneb väljaõppefaas ning lõpuks koostegevusharjutus. Väljaõpe kestab kaitseväe õppealadel Võrumaal, Tapa Keskpolügoonil ja Kirde-Eestis Sirgala harjutusväljal kuni 13.septembrini. Väljaõppefaasis värskendavad reservväelased teadmisi, harjutavad erinevaid taktikalisi tegevusi ja laskmist. Käsitulirelvade laskmisi viiakse läbi Nursipalu harjutusalal, suuremakaliibrilistest relvadest lastakse Keskpolügoonil ja Sirgala harjutusväljal.

Koostegevusõppuseks 14.-16. septembrini kandub õppekogunemise tegevusala ka Põlvamaale, Kaagvere ja Hänike vahelisele maa-alale. Külgedelt piirab õppuse ala Vaabina ja Soodoma. Selles õppuse faasis imiteerivad osalejad lahingutegevust ning kohalikud elanikud kuulevad ja näevad kaitseväelasi rohkem liikumas. Lahingutegevuse imiteerimisel mängitakse läbi ka võimalikke lahingustsenaariume, 15. ja 16. septembril on kuulda ka paugutamist - lahinguteks harjutamisel kasutab kaitsevägi pürotehnilisi imitatsioonivahendeid, et muuta tegevus osalejatele võimalikult realistlikuks. Otsest ohtu imitatsioonivahendid kellelegi ei kujuta. Kohalike elanike öörahu reservväelased paugutamisega ei sega, sest lahinguid mängitakse läbi valgel ajal ja eemal elumajadest.

Kogu lahingutegevust imiteeriv tegevus viiakse läbi kaadrikaitseväelastest vahekohtunike ja hindajate jälgimisel, et tegevus oleks ohutu nii osalejatele kui ümbritsevale keskkonnale. 16. septembril koristavad osalejad õppuse ala.

Kaitseväes kasutuses olevad imitatsioonivahend on õppegranaadid, lõhkepaketid, suitsuküünlad, valgustusraketid ja paukpadrunid. Kui leiate õppuse alalt imitatsioonivahendi, ärge seda puutuge. Jätke meelde leiu asukoht (vajadusel märgistage see) ja andke leiust teada läheduses olevatele kaitseväelastele või päästeametile. Kindlasti korrake see üle ka oma lastele.

Õppuste alal võib kaitseväelasi kohata teedel, metsades, lagendikel, sest kaitsevägi harjutabki tegutsemist erinevates kohtades. Õppekogunemisest osavõtjad tohivad kasutada oma ülesannete täitmiseks üldkasutatavaid teid ja alasid või kohti, mille kasutamine on eelnevalt kokku lepitud.

Juhul kui peaksite õppuse alal kaitseväelastega kokku sattuma, ärge sattuge paanikasse, jätkake oma igapäevaseid tegevusi, jääge nähtavale kohale, vajadusel juhatavad kaitseväelased Teid ohutusse või lubatud kohta.

Kohalik elanik saab lisainfot telefonilt 5069262 või pille.kaldaru@mil.ee