Minu poole on mitmel korral pöördutud küsimusega, kas linde ja loomi võib õhupüssist lasta?

Vastus sellisele küsimusele on ühene- ei tohi! Miks? Loomade tervis ja heaolu on kaitstud loomakaitseseadusega. Loomad vajavad kaitset sellise tegevuse või tegevusetuse eest, mis ohustab või võib ohustada inimese poolt loomade tervist või heaolu. Looduses vabalt elavate loomade kaitset ja selle kasutamist reguleerivad lisaks eelpoolnimetatud seadusele ka looduskaitseseadus, jahiseadus ja kalapüügiseadus.

Looma suhtes on lubamatu tema hukkumist, vigastamist või talle valu ja välditavaid füüsilisi ning vaimseid kannatusi põhjustav tegu. Loomakaitseseaduses on antud olukordade loetelu, millal on lubatud looma hukkamine. Kui rääkida näiteks kajakate või siis hulkuvate koerte laskmisest õhupüssiga, siis selline tegevus ei ole lubatud ja võib endaga kaasa tuua kuni 800 eurose trahvi. See rahasumma peaks panema mõtlema, kas on mõtet lihtsalt lõbupärast loomi tulistada. Kui looma suhtes pannakse toime lubamatu tegu avalikus kohas, julmal viisil või sama teo toimepanemise eest juba karistatud isiku poolt, alustatakse kriminaalmenetlus.

Õhupüssi omamine, mille kaliiber on väiksem kui 4,5 mm ei vaja registreerimist ja on kaubandusvõrgus vabalt kättesaadav. Tegemist on siiski relvaga, mis on mõeldud käe harjutamiseks märklehe pihta. Selle juures tuleb valida ka selleks õige koht, et ei häiriks ega paneks ohtu teisi inimesi ja looduses elavaid isendeid. Lisaks peab meeles pidama, et alla 18-aastane isik ei või õhupüssi ega selle laskemoona osta, omada ega kanda.

Kutsun siinkohal kõiki maaomanikke ja -harijaid leidma inimlikke võimalusi soovimatute loomade, lindude eemale peletamiseks (nt võrgud, „hernehirmutised" jne)!