Mida on muutus endaga kaasa toonud? Keskkooli sulgemise protsess on väldanud juba kolm aastat ning käesoleval aastal oli see vaja ainult ametlikult vormistada. Sisuliselt on muudatused toimunud dokumentatsioonis ning kooli ja lasteaia juhtimine on viidud kokku. Üle on vaadatud ka kooli personali koosseis ning seda on optimeeritud vastavalt vajadustele. Enamik kaadrist jääb samaks. Hetkel on konkurss kuulutatud välja inglise keele õpetaja, õpilaskodu kasvataja, 0,5 koormusega koristaja ning peakoka ametikoha täitmiseks. Rõõmuga võib tõdeda, et peakoka asemele otsime ainult asetäitjat lapsehoolduspuhkuse perioodiks. Konkurss kestab 22. augustini ning juba esimesed avaldusedki on laekunud.

Keskkooli sulgemise protsess on toonud kindlasti paljudes kodudes segadust ning kõhklusi, kas jätta laps Misso või panna mujale. Lohutuseks võin öelda, et põhikool on olemas peaaegu igas vallas, kuid keskkooli või gümnaasiume väga vähestes ning järjest vähemaks jääb. Olen veendunud, et põhihariduse peab laps omandama kodu lähedal, sest sellesse perioodi jääb habras teismelise aeg ning mida vähem on lapsel anonüümsust, seda parem. Lisaks ei sõltu ka koolipäeva lõpp liinibusside graafikust, vaid ta lõpeb siis, kui lõpevad tunnid. Pole mõtet teha lapse koolipäeva pikemaks kui täiskasvanud inimese tööpäev.

1. septembrist hakkab kehtima ka uus riiklik õppekava, kuid sellel õppeaastal puudutab see ainult 1., 4. ja 7. klassi. Muudatused toimuvad õppeainete mahus ning mingil määral ka sisus. Uusi õpikuid juurde ei tule ning kehtima jäävad vanad. Arusaamatuste vältimiseks võib selgitada, et osad teemad jäävad õpikutes kindlasti vahele ning midagi tuleb õppida võib-olla ka töölehtede kaudu.

Kooli õppekava on peaaegu valmis. See tuleb enne õppeaasta algust veel õppenõukogus üle vaadata ning kehtestada.

Riikliku õppekavaga saavad huvilised end kurssi viia aadressil www.oppekava.ee. Seal on üleval ka kõik ained klasside kaupa ning teemad, mis on kohustuseks aineõpetajatele oma töö planeerimisel. Lasteaias on suurimaks muudatuseks, et lastel tuleb kohaneda uue kasvatajaga, kelleks on Aime Oppar. Teised töötajad on lastele ja vanematele tuttavad. Soovin kõikidele Misso kooli õpilastele ja lastele ilusat vaheaja lõppu ning kohtume taas 1. septembri aktusel kell 9.00.

Lastevanematele aga ütlen, et koolikaupu ostes ei ole mõtet minna kaasa reklaamide hullusega ja laste soovidega. Kõigepealt tuleb teha inventuur lapse kirjutuslaua sahtlis ning alles seejärel koostada ostunimekiri.

Kohtumiseni 1. septembril!