Surnuaiad hoiavad mälestusi. Rannu surnuaed on mälestustest tulvil.

Rannu Ema skulptuuri paigaldamisest möödus äsja 35 aastat. See kinnitab, et emade rõõmud ja südamevalu on aegumatud.

Surnuaed nägi jaanipäeval välja hoolitsetud ja tervikuna niidetud. Siin tuleb ütelda tänusõnu kõigile, kes hoogtööpäevadest osa võtavad ning surnuaiast hoolivad. Vald aitas siin tublisti kaasa. Suur tänu kõigile!

Paljud ei tea, et Rannu kalmistule on maetud poisid, kes langesid Rannu lahingus Vabadussõjas 1919. a. jaanuaris. Filmi ning raamatut „Nimed marmortahvlil" teavad paljud, aga selle tegelase prototüüpi Oskar Ahast, kes elas Tulimäe taga talus ja on maetud paari kaaslasega oma venna Karl Ahase platsile, ei teata, või ei seostata Rannu kalmistuga. Aeg ja vahepealne riigikord on oma mõju avaldanud.

Oskar Ahase venna Eduard Ahase poolt on projekteeritud Rannu surnuaia väravad, Eduard langes Luunjas vabadusvõitlejana.

Oskar Ahase haua asukoha saime teada tema Rõngus elava vennatütre tütre juhendamisel ja Rannu surnuaiavahi abiga. Seda hauda leida ja teavitada oli mitmete soov. Teadjad inimesed on läinud ja lähevad peagi manalateele.

Siiani seda hauda kahjuks ei teatud. Surnuaiapühal põles küünal (ka varemalt) väravate juures Eduard Ahasele mõeldes. Oskar Ahase haud asub peaväravast paremale suunduva teise laiema tee ääres, mõnikümmend meetrit peateest. Nüüd teab seda ka surnuaiavaht, et teed ja infot jagada Oskar Ahase kalmule Karl Ahase platsil.

Hoiame mälestusi ja hindame neid! Iga manalateele läinu on seda väärt.

Toimetajalt: Väide, et Ahaste hauaplatsi seni ei teatud, ei ole päris korrektne. 20 aastat tagasi, kui sain varem Karl Ahasele kuulunud Petso talu omanikuks, pidasin aukohuseks tema haud üles otsida ja tema mälestust austada küünla süütamisega tema kalmul. See toimus tema 100. sünniaastapäeval. Pidasin enesestmõistetavaks, et seal asub ka Oskari kalm, kuigi nimetu.