Sedapuhku võeti nõuks teha üks pikem reis ja lausa „lähivälismaale". Suurt rolli selle sõidu teokssaamisel mängisid kunagised rannulased, perekond Saared, Vilja ja Mart, kellel on üsna tihedad kontaktid mõnede endiste töökaaslastega Rannus. Vilja jätkab oma lapsepõlvemaal Kassaris aktiivset taidlustegevust ja nende lauluansambel meid siis külla kutsuski.

Sõitsime valla bussiga Andrese juhtimisel. Et bussi konditsioneer on lakanud oma ülesandeid täitmast, siis oli küll mõnelgi veidi hirmu palavuse ees, kuid sõitsime välja varahommikul ja jõudsime Rohukülla ilma probleemideta. Meri oli tüüne, mistõttu ka ülesõit läks kerges tuulevines mõnusalt.

Hiiumaal läks sõit otse Kassarisse Saarte kodusse, kus meiega liitus peremees Mart ja alustasime esimest ekskursiooni mööda saart. Käisime Orjakul vaateplatvormil nautimas vaadet luikederohkele Käina lahele, Sõru sadamas, kustkaudu toimub laevaühendus Saaremaaga, vaatasime Vanajõe orgu, mida nimetatakse Hiiumaa Taevaskojaks ja siis Kõpu tuletorni. Torni tippu jõudis meist üheksa, osa jäi alla kõrgusekartusest, osa tervislikel põhjustel. Kuna mere kohal oli vine, siis lubatud Stockholmi ei näinud mitte. Käisime ka Kärdlas, kus kultuurimaja laval allakirjutanu 28 aastat tagasi laulda sai. Ja siis tagasi Kassarisse, kus meid viidi ööbimiskohta Kassari rahvamajja. Sealsamas toimus õhtul ka esinemine. Liisu esitas 6 tantsu ja seeniortrio JAA omaltpoolt 3 laulu. Seejärel esines kohalik ansambel, mille koosseisus 5 naist ja 2 meest. Huvipakkuva seigana saime nende laulust teada, et Hiiumaal korraldatakse kunstinäitusi saunas:
...kui sa pole Hiiu saunas käind,
siis sa pole kunstinäitust näind...

Publikut oli üsna napilt, aga vastuvõtt oli soe, kuulsime mitmelt inimeselt tunnustussõnu.

Pärast esinemist sõitsime kõik esinejad koos Orjaku sadamapubisse ühisele õhtusöögile, mis toimus lustlikus ja laulurohkes õhkkonnas. Sealt aga kõuemürina ja paduvihma saatel Saarte hubasesse kodusse, kus laulu jätkus veel kauaks.

Järgmisel hommikul kinnitasime veel Saarte aias keha ja seejärel käisime teisel ekskursioonil, mille sisse jäid Käina ja Suuremõisa, kus ka kunagi esinetud sai. Siis veel väga mõnus suplus meres ja algaski sõit kodu poole. Koduteel saatis meid taas vihm.

Siinjuures tänusõnad võõrustajatele, bussijuht Andresele, vallavalitsusele ja kõigile kaassõitjatele mõnusa reisi eest!