Igal suvel on meil olnud üks huvitav ekskursioon. Sel suvel 27. juunil sõitsime Peipsi äärde, täpsemalt Peipsi valda. Reis oli suhteliselt kaugele - Eesti lääneosast idaserva. Sellest pikast sõidust hoolimata oli rahvast palju - suur buss oli täis. Sihtkoht oli ju ikkagi selline piirkond, kus olid varem käinud vähesed.

Meie ekskursioonibuss sõitis kõigepealt Tartusse, et sealt meie giid peale võtta. Ning siis suundus buss Peipsi järve poole.

Algas huvitav reis piki järvelähedast teed põhja poole.

Ka ilm oli tol päeval ilus, ilma vihmasajuta.

Me käisime paljudes kohtades. Varnjal külastasime Vene vanausuliste kirikut, mis seest hiilgas ülekullatud piltidega. Siis käisime Kolkjal vanausuliste muuseumis. Seal rääkis meile kohalik usklik Anna sealsetest usukommetest. Huvitav oli.

Külades asetsesid majad piki teeäärt tihedalt reas ja omapärane oli see, et pea iga maja õues olid ebatavaliselt kõrged sibulapeenrad. Ja neid oli palju, sest sealsed elanikud müüvad sibulaid. See on nende peamine sissetulekuallikas. Seejärel suundusime oma reisiga Alatskivi lossi. No see oli võrratult ilus loss. Lossi tutvustas meile põhjalikult kohalik noor pikas vanaaegses stiilis kleidis giid.

Sõitsime ka Peipsiäärsesse Kallaste väikelinna, mis on tekkinud kalurikülast. Linn oli omapärane oma madalate majade ja võrgukuuridega. Kallaste linnaelanike põhitegevus on ju kalapüük.

Edasi sõitsime Rupsi külasse. Seal külastasime kirjanik Juhan Liivi majamuuseumi. Ka seal võttis meid vastu kohalik giid, kes näitas meile kirjaniku eluruume, rehealust, aeda ning suitsusauna.

Kaugemale põhja poole me enam sõita ei jõudnud, sest see tore ja huvitav päev hakkas otsa lõppema. Meie buss pöördus Tartu poole tagasi ning sealt asusime tagasiteele, et hilisõhtuks koju jõuda. Ekskursioon oli väga huvitav ja omapärane.

Täname bussijuht Reedikut ja vallavalitsust, kes on siiani võimaldanud meil selliseid toredaid üritusi korraldada, andes kasutada tasuta transporti.