Veel loetud päevad ja jälle avanevad 1. septembril koolimaja uksed, et vastu võtta rõõmsaid ja puhanud lapsi.

Koolipere on selleks igati valmis. Kevadel ja suve hakul said meie õpetajad koos Lihula õpetajatega tipptasemel koolituse, mis päädib viimase ühise õppepäevaga 29.augustil Pivarootsis. Sellel aastal alustavad meie kooli esimeses klassis kooliteed 4 last meie vallast ja väljastpoolt valda 5, kokku 9 last. Vald on nende peale mõelnud ja kingib neile peale heade soovide veel kooliteele kaasa ranitsa sisu ja kommikoti.

10. klassi tuleb 11 õpilast, mis on muidugi vähevõitu, kuid tendentsi õppurite arvude dünaamikas näitab, et Lihulas astub 10.-sse klassi 8 õpilast ja meie lähedal asuvasse Turba keskkooli 4. Omaltpoolt soovin õppuritele toredat edukat saabuvat uut õppeaastat ja õpetajatele loomingulist ja rahuldustpakkuvat kohtumist õpihimuliste noortega.

Vallatöötajate suvi on olnud toimekas ja töine. Kui paljudes Eestimaa valdades on suvel kollektiivpuhkused, siis meie oleme püüdnud oma pisikest töötajate kollektiivi arvestades koostada puhkusegraafikuid ratsionaalselt ja valla personal on kogu suve olnud töine ja vallamaja avatud tavarežiimil. Samuti on vallavalitsuse istungid toimunud regulaarselt, vastavalt tekkinud vajadusele. Heameel on tõdeda, et suutsime üle pika aja jälle korraldada noortele töö- ja puhkelaagri. Tööfrondi eest hoolitses Koluvere loss. Selle eest tänusõnad ja valla tänukiri Aivar Reivikule.

Lapsed töötasid nädala lossihoovis heakorratöödel, tehes ära hulga vajalikku tööd ja toetades nii teenitud rahaga enne kooliaasta algust pere eelarvet. Noorte juhendamise võttis enese peale kooli uus huvijuht Riina Roost, kes tuli oma ülesannetega suurepäraselt toime. Vald tänas teda oma tänukirjaga. Lõunat sõid lapsed Koluvere Hooldekodu sööklas ja ööbisid Üdruma seltsimajas. Mitmed aktiivsed ja tublid inimesed olid tegevad, et kõik sujuks tõrgeteta, seepärast said tänukirja veel Katrin Viks, Kersti Lipu, Linda Pärnpuu, Tiia Topper ja kaks tublimat noort- Lisanna Lipu ja Indrek Mändla. Vallavanema juures toimunud arutelul ja kokkuvõtete tegemisel nenditi, et alustatut tuleks kindlasti jätkata, liites juurde ka Lihula koolinoori. Aivar Reivik andis lubaduse, et tema kindlustab vähemalt kümnele lapsele töö ka järgmisel aastal. Siit ka mõtteainet meie teistele ettevõtjatele- kindlasti on võimalik huvitavalt ja kasulikult kasutada meie noorte potentsiaali ka järgmisel suvel. Kindlasti väärib äramärkimist ka Kullamaa laulupäeva 100-nda aastapäeva tähistamine, mis päädis mälestuskivi avamisega ja meeleoluka kontserdiga, kus esinesid Kadrina Kirikukoor, Kadrina Pasunakoor ja Kullamaa Muusika Seltsi sõprade orkester. Ürituse eestvedajaks oli meie kultuurijuht Loit Lepalaan, kes ka ise musitseerimises kaasa lõi. Kuulajad-vaatajad ei tahtnud kuidagi Kultuurimajja ära mahtuda, sest samal ajal oli ka meil Eesti Looduskaitse Seltsi aastakokkutulek, mida väisas ka president Arnold Rüütel, kes seltsi auesimehena avaski kokkutuleku. Seltsilised külastasid ka meie kirikut ja kuulasid oreli pooltundi (mängis Tooni Leedjärv). Kirikut tutvustas neljasajale kirikulisele õpetaja Ants Leedjärv, kes nentis, et ei mäletagi korraga niipalju kirikulisi. Igatahes see rõõmustas õpetajat. Meie pärandkultuuri tutvustas Lembitu Tarang ja vallavanem Jüri Ott tutvustas Kullamaa valla tegemisi. Seltsilised nentisid, et suvepäevad õnnestusid ja nad võtavad meilt kaasa kõige paremad emotsioonid ja mälestused. Asisematest tegevustest võiks teada anda, et meie Huvikeskuse (Goldenbecki) riigihange õnnestus ja täna on ehitusega alustatud. Loodetavasti õnnestub meil maja avada ja anda vallarahva kasutusse järgmise aasta märtsis, nagu on planeeritud. Vahepeal tundsid kindlasti paljud vallaelanikud, mida tähendab ka kuumal suvepäeval elektri kadumine. Põleng meie alajaamas halvas pea tervet valla elu tükk aega ja vallavanem oli sunnitud kokku kutsuma kriisikomisjoni, et asjad saaksid kiire lahenduse ja elektrivarustus taastatud. Asjaomased ametkonnad tegid neis oludes parima võimaliku ja suuri kahjusid ei pidanud me kandma. Hetkel on meil töös küll uus, kuid ajutine alajaam. Lõpliku lahenduse peaksime saama 2012. aasta suveks. Pikemalt sellel teemal ei peatuks - kel soovi, saab põhjalikumalt lugeda meie kodulehelt.

Mõni sõna ka eelarvest. Kuna oma eelarvepoliitikaga oleme olnud äärmiselt konservatiivsed, siis hetkel oleme ka planeeritud graafikus. Oleme suutnud välja maksta ka külaseltside poolt taotletud investeerimis- ja tegevustoetused. Hetkel viiakse valla poolt läbi revisjoni Koluvere seltsimaja ehituse üle. Kui vallavalitsus leiab, et kõik on korras, siis saab ka Koluvere seltsimajale anda teise etapi investeeringutoetust. Heameel on, et meie lasteaed (juhataja Imbi Post) suutis töö korraldada nii, et ka suveperioodil oli noortel vanematel võimalik oma võsukesed tuua kasvatajate valvsa silma alla. Kiita ja tänada tahaks Märjamaa Ettevõtjate Piirkondlikku Ühendust, kes tegid ära suure ja tänuväärse vabatahtliku töö- värvisid ja värskendasid kõik lasteaia õueatraktsioonid (Ettevõtjad Ants Lipu, Ago Kirsipuu, Üllar Aruksaar, Elviira Aruksaar, Einar Pärnpuu, Andres Jõessar). Siinkohal tooksin ära vabatahtlikkuse kolm põhitunnust: tegevus on tõesti täiesti vabatahtlik, selle eest ei saa tasu ja see tegevus on suunatud ühiskonna heaks. Vahel tasub sellele mõelda, igatahes need mehed ja naised tegid midagi südamesseminevat ja järeltegemist väärivat. Üldiselt on meie vallakeskuse heakorda ära märgitud tunnustavalt. Murud on pügatud, lillepeenrad kenasti korras ja hekid lõigatud. Selle kõige eest on hea seisnud ka Eha Juurik, kes töötas vallas 2004- 2011 ja lahkus nüüd Tallinna ühte tuntud heakorraettevõttesse haljastusjuhiks. Soovime Ehale tuult tiibadesse ja loodame, et ta juba uute kogemustega tagasi tuleks ja alustatut jätkaks. Tehtu eest tänasime Ehat valla tänukirjaga.

Huvitavaks tõotab kujuneda ka esmakohtumine elektriautoga, mida taotleme Sotsiaalministeeriumi kaudu CO2 müügist saadud elektriautode ostu programmist Vabariigile. Uue autoga hakkaks sõitma meie sotsiaalnõunik Maret Lõhmus. Õhus on juba esimesi sügise märke, rändlinnud kogunevad ja harjutavad grupilendu, põllumeestel on kibekiired ajad - vili tahab võtta ja kuivatada.
Soovin vallarahvale sooja ja värvilist sügist.