Toiduainete hinnatõus mõjub ka koolis ja lasteaias ning kodulaualgi. Tõuseb elektrihind jt energiakandjad, küttepuit sealhulgas. Siit omakorda ka kütmise hind ja toasoe jne, jne. Elu on ikka kallis, ikka nii, et kodanik lausa elu eest peab maksma!

Keeni asula kütmise soojasaaga on nüüd sealmaal, et soojustrasside vahetamisega saab varsti pihta hakata ja AS Sanwood on lubanud ka vähemalt aastajagu veel sooja anda. Kuigi soojatrasse ehitatakse euroraha- ja KIK abiga, siis hinnatõusud ja ehituse omaosalus ei jäta ka praegust müügihinda samaks. Sooja eest tuleb välja käia 15-24% varasemast enam. Lõplik ja täpne tõus sõltub mitmest tegurist.

On siiski aeg ka mõtlema hakata majade soojapidavusele ja energiaökonoomiale. Eesti eurotsoonipalgad ja idaeuropensionid ei võimalda veel majade ümber kuumaõhupilvi kütta. Bakuu pole enam meie ja Norra pole veel meie. Ilmselt peab valmis olema ka selleks, et ehituse tõttu kütteperioodi algus tuleb mõneti hilisem, aga pole miskit teha: eurobürokraatia veski pole just kohviveski ja rattad veerevad aeglase kindlusega.

Samuti oleme sisse andnud taotluse uue ja moodsa konteinerkatlamaja saamiseks Keeni. Selle heakskiitmisel meie võimalused avarduvad ja on ka võimalik, et koostöös AS Sanwoodiga vastastikuseid huve arvestades saavutame maksimaalselt kasulikuma tulemuse kõigile, eriti tarbijale, kui suudame omavahel kokku leppida ja vahendid ühitada. Igal juhul oleme teinud kõik, et Keenis keskküte jätkuks ja hinnad eurotoetuste abiga maksimaalselt vähe kasvaksid. Aga võlurid me pole ja ratast tagurpidi keerata ei suuda, ehk siis hinda samaks või odavamaks saada. Hullumeelses hinnarallis peab olema realist.

KIKile on antud ka taotlused uute hapnikubaasil veepuhastussüsteemide ehitamise toetamiseks Keenis ja Sangastes. Vanad, maakonnale säästuhangetega hangitud kemikaalidel süsteemid ei funktsioneeri enam ja on kulukad ka. Vahepeal püüame küll vanu veel kobistada ja töösse sundida, et vee kvaliteeti parandada. Praegune olukord ei ole tõesti vastuvõetav, jäävad vaid vabandused, et nii see on. Lihtsalt toonased võimalused ja seadmed olid sellised ning uusi ilma toeta hankida käib ülejõu. Ehk läheb korda ja vesi on varsti puhas.

Järgmisel aastal saab lõplikult valmis ka CO² toetuste toel Keeni koolimaja ventilatsioon ja kogu maja pidevalt värske õhu. Nii et olgu vaid rohkem lapsi õhku rikkumas, ikka ei jõua ära rikkuda. See vähendab omakorda veelgi maja küttekulu teiste analoogidega võrreldes.

Rõõm on ka minul kui kunagisel judokal teatada, et Keeni PK õppekavas on nüüdsest iidne võitlus- ja vaimukarastamise kunst judo, seda kui õppeaine ja distsipliin. Lapsed saavad tõeliselt väärikat jaapani vaimu ja ihu arendamise iidset kunsti tunda ja õppida kogenud treeneri käe all. Loodetavasti väljub varsti siinsetest ustest mõni hilisem maailmameister ja judoguru. Igatahes on sellel vaimu-ihukunsti- ja spordialal palju anda, kui sellelt võtta osata. Tasakaalu inimesele annab igas mõttes.

Väga suurt heameelt tundsin, kui sain teate Keeni ja Sangaste vahelise kergliiklustee rahastamisest. Selle ettevalmistamisegagi nägi meie vallavalitsus suurt vaeva. Asi valmis suurel kiirusel ja õnneks õigeks ajaks. Siis veel hulga võitlust ja selgitamist, aga otsus tuli õiglane ja raha meile anti. See on suur muutus meile kõigile ja eriti meie lastele! Kooli saab nüüd ohutult ja sportlikult, jalutamise- ja sportimisvõimalus kõigile sealhulgas. Kui hästi läheb, valmib tee juba sügiseks 2012, 2013 igal juhul. Projekteerimine ja hangete ettevalmistus on alanud. Igal juhul on meie asulate infrastruktuur ja võimalused oluliselt paranenud ja sellega ka elukeskkonna väärtus. Sangaste asula teeehitused on ka valmimas ja alev täitsa uues kuues. On päris ilus vaadata, kui asjad sujuvad ja pilt paraneb.

Muidu aga, armas kogukond, kirjut ja sooja sügist, heldet elu ja mõnusat olemist iseenda ja omadega!