Samamoodi on hea lugeda, kui pakutakse lahendusi valla arengusse ja muu hulgas ka valla kultuuritöösse. Viimane aasta ongi selles valdkonnas suuri muudatusi toonud, mis ilmselt ka veel kord üle rääkimist väärivad.

Vallavolikogu otsustas mullu 1. juuli koosolekul kaotada rahvamaja juhatajate ametikohad ning luua samast ajast valla kultuuritöö juhi ametikoht. Vastav muudatus jõustus 1. oktoobrist. Muudatus oli vajalik, et tuua Haanja valla kultuurilise teeninduse, isetegevusliku kultuuri- ja sporditegevuse arendamisse ning koordineerimisse uut kvaliteeti. Vald vajas sisulise kultuuritöö tegijat, kes näeb tervikut ja suudab luua koostöös. Selle muutusega ei suurenenud valla eelarvest kultuurile kulutatava raha hulk.

On heameel, et valla uus kultuurijuht Ivi Rausi on toonud siinsesse kultuurellu uusi tuuli kasutades ära oma muusikuharidust ning pikaaegset projektijuhtimise kogemust.

Milline on olnud Haanja valla kultuurielu alates uue kultuuritöö juhi saabumisega? Jätkusid traditsioonilised sündmused, aga lisandus ka uusi.

1.Et kultuurielu ei saa üksi juhtida vaid see peab põhinema kogukonna kaasamisel, kutsus Ivi kokku valla Kultuurinõukoja, kuhu kuuluvad enamike MTÜde esindajad ja kõik need, kes valla kultuurielus soovivad kaasa mõelda ja tegutseda. Kultuurinõukoda käib koos vähemalt kord kuus ja selles osaleb umbes 15 inimest. Selle aasta 13. juunil loodi Kultuurinõukoja juurde juriidiline MTÜ Haanjamaa Kultuurikoda.

2.Sügisel toimus 2 ülevallalist peresündmust Rogosi mõisas- isade päev ja laste laulupäev. Osavõtt oli väga rohkearvuline ning mõlemad sündmused olid väga armsad ja vahvad.

3.Detsembris toimus Haaninaiste eestvedamisel Talvõtarõ, mis koondas Haanjamaa inimesi ühistesse töötubadesse ja kevadel juba traditsiooniline Piksepüha kontsert-tantsuõhtu Haanja rahvamajas.

4.Kevadel käis meil külas Eesti Riiklik Nuku- ja Noorsööteater tasuta keskkonnateemalise etendusega "Prügihunt ja Superjänes".

5.Kevadel käisid külas Haanjas Põlva Eksperimentaalteater ja Ruusmäel Lasva rahvateater.

6.On toimunud mitmeid huvitavaid kontserte: Kait Tamra, Cätlin Jaago ja Piret Päär, Viljandi Kultuuriakadeemia pärimusosakonna tudengid, ansambel „Ütsiotsõ" ja Mari Kalkun, Estonia Seltsi Segakoor ja Fred Jüssi, india tantsurühm "Amrita", Brasiilia bluesi artist jne;

7.Teeme koostööd Kultuuriministeeriumi teatriprogrammiga "Teater maale". Läbi selle toetusprogrammi on toimunud järgmised teatrisündmused:
Heino Seljamaa Kohverteatri etendus "Lotte reis"
"Endla" teatri etendus "Esimesed suudlused"
muusikal "Helisev muusika" - 50% transporditasust tasus Kultuuriministeerium

8.Haanjamaale sündis uus suvine pärimuskultuuri sündmus „Haanimaa suidsusanna nätäl ", mis ühendas kohalikke suitsusauna ja rääkis siin nii elusast suitsusaunakultuurist kõigile huvilistele üle Eesti. Sündmust kajastati Eesti meedias väga suurel hulgal ja huvi sellel nädalal Haanjamaa vastu oli elav.

9. Pisieuropeade Haanjamaal - Suurel Munamäel, Rogosis ja Luutsnikus esinesid Prantsuse, Läti ja Norra folkloorirühmad.

10.Luutsniku külapäeval toimus ühine simman Haanja Tantsu-Mängu- Lauluseltsi eestvedamisel.

11.Sündis HÖÖÖ ehk teisisõnu Haanjamaa filmiÖÖ, mille raames on toimunud 2 temaatilist filmiõhtut Haanja rahvamajas ja tulevik üllatab meid selles osas veelgi.

12.Haanja valla jaanitule ettevalmistamine ja organiseerimine koostöös ruusmäelastega

13.Nii nagu mujal Eestis, nii ka Haanjas käib enamus kultuuritööst projektipõhiselt. Tänu Eesti Kultuurkapitalile on meil 8 väikekannelt, mis võimaldab meil hakata õpetama kõigile huvilistele väikekandle mängu.

14.Saime PRIAlt toetuse Eloviiekeskuse rajamiseks Haanja rahvamaja tagumistesse ruumidesse koostöös Haanimiihhi Nõvvokojaga.

15.Saime toetuse kaheaastasele Haanimaa pärimuskultuuri töö- ja õpitubade programmile, mis võimaldab meil avada mitmeid pärimustemaatilisi huviringe igas vanuses inimestele.

16. Sõlmisime koostöölepingu Eesti Kontserdiga programm „Muusika maale" toimumiseks Haanja rahvamajas okt-dets 2011.

17.Et kultuuritöö eeldab pidevat suhtlemist, siis on loodud Haanjamaa inimeste maililist, mis täieneb igapäevaselt ja mille kaudu edastab kultuuritöö juht infot kultuurimaastikul toimuva kohta.

18.On loodud www.haanja.eu lehele kalender, mis annab sisulist infot toimuvate sündmuste kohta.

19.Toimub igakuiste sündmuste ette ja järgi kajastamine valla lehes. On algatatud vallalehe reformimine.

20.Plaanis on alustada Haanimaa kogukonna võrgustiku loomise ja arendamise programmi, mille abil ühendame erinevad tegutsevad huvigrupid, et hakata looma Haanjamaa kuvandit. Selgitada välja, mis on meie unistused, millisel Haanjamaal me soovime elada.

See on kokkuvõte suurematest ettevõtmistest, mis on selle kümne kuu jooksul toimunud. Lisaks sellele on veel olnud palju muudki. On mitmeid ideid, mis alles arenevad, ootavad vastuseid ja õiget aega. Ja Haanimeeste Nõvvokojas räägitakse juba muigelsui nõnda: "Nüüd ei ole enam õhtulgi aega kodus olla, sest kultuurielu on nii tihe."

Valla Kultuurikoda tuleb pärast suvevaheaega kokku taas septembris. Olete kõik oodatud, sest nagu ütles üks vahva Plaani küla naine. "Üksi saab kiiremini, koos kaugemale." Olgu need sõnad kaasamõtlemiseks kõikidele vallaelanikele.