Viiratsi vallavalitsus teeb volikogule ettepaneku liisida vallavanemale ametiauto, kusjuures maaelu- ja eelarvekomisjoni istungile 15 augustil ei esitatud arvutusi, millised on olnud vallavanema transpordikulud näiteks viimase viie aastate jooksul ja millisena neid nähakse tulevikus.

Põhjendus oli lihtne: nii soovib vallavanem.

Ehk ongi uut autot vaja selleks, et jõuda näiteks Tänassilma ja näha oma silmaga, et mitu teed on seal on viimase paarikümne aasta halvimas seisus.

Tegelikult ajendas mind seda artiklit kirjutama aga hoopis vallavolikogu tegevus (tegevusetus) juunikuise istungi ettevalmistamisel. Mitu korda  oli mul tahtmine püsti tõusta ja teha volikogu esimehele ettepanek istung katkestada, et mõni päev pärast korralikku ettevalmistamist jätkata. Sellist võimalust ei näe paraku ette valla põhimäärus ja ega see olekski normaalne.

Niisiis päevakorra punkt 5: «Avalike teenuste osutamine koostöös kolmanda sektori organisatsioonidega».

Volikogu liikmetele kojusaadetud projektis oli sel teemal esinejaks märgitud valla haridus-, kultuuri- ja sporditöö spetsialist Anne Freimut. Ta andis põgusalt päevakorrakohase ülevaate ja puudutas natuke ka tulevikuplaane spordi- ja kultuuritöö vallas.

See oligi kõik, mis oli ette valmistatud. Mina ja ma usun ka, et teised volikogu liikmed ootasid kindlasti palju põhjalikumat ettekannet, kus oleksid muu hulgas käsitlemist leidnud ka hariduse ja sotsiaaltöö aspektid koostöös kolmanda sektoriga.

Hoopis kummaliseks muutus olukord aga siis, kui tuli hakata rääkima selle päevakorrapunkti kohta volikogu liikmetele koju saadetud eelnõust. Esineja ütles, et tema ei tea sellest midagi. Tegelikult ei teadnud keegi. Siis ütles vallavanem, et tema on natuke kursis, sest töötas hiljuti Viljandi linnavalitsuses.

Nii see arutelu edasi läks ja volikogu liikmete küsimustele selgeid vastuseid ei antudki.

Kojusaadetud päevakorrakohase eelnõu vastuvõtmise poolt hääletasin ka mina, sest arvasin, et ehk saab vald tänu  projektile lisaraha.

Edasi päevakorrapunkt nr. 6: «Viiratsi valla heakorrakonkursi «Kaunis kodu» statuudi kinnitamine».

Volinikele saadetud materjalide põhjal pidi ettekande tegema haridus- ja kultuurikomisjoni esimees Mati Orav, kes aga ei osanud asja kohta midagi konkreetset öelda. Sama tuleb lausuda kaasettekandja kohta. Nii ei jäänudki volikogu aseesimehel Mart Vaiksaarel midagi muud üle kui küsida, et kas seda eelnõu tahetakse ikka käimasoleval istungil vastu võtta. Muidugi ei saanud seda teha ja see läks teisele lugemisele.

Päevakorrapunkti arutelu lõppedes oli ka volikogu esimees hämmingus ning ütles, et istung tuleb paremini ette valmistada. Ilmselt ütles ta seda endale, aga kõigile kuuldavalt. Oleks hea, kui ta sellest mõttest edaspidi ka juhinduks.

Kaheksandat päevakorrapunkti («Vallavanema info») kuulates jõudis volikogu esimees tõdemuseni, et praeguse vallavalitsuse tegematajätmised on mõneti samad, mis tema poolt opositsioonis olles kritiseeritud eelmisel vallavalitsusel.

Kokkuvõtteks. 22. juuni volikogu istungi ettevalmistamisega ei olnud volikogu esimees eriti tegelnud, aga nagu kuuenda päevakorrapunkti arutelu lõpus öeldust aru võib saada, on lootust, et hakatakse tööle.