Algselt hakati juba minu ideed negatiivsete kõrvalmõjudega summutama ning poriga loopima, et mis see noor ikka teab ja mida ta ka meile öelda oskab. Pressisin julgelt edasi ning haarasin kampa veel kolm toredat noort: Marit Külvi, Helen Uibo ja Ave-Ly Kaeramaa. Siin kohal oleks vist vägagi asjakohane öelda suured tänusõnad neile, kuna mina üksinda poleks küll suutnud läbi kivimüüri murda. Publiku ehk otsustajate arv oli tagasihoidlik, kuid pisikese koha kohta väga hea tulemus! Sügavalt varjust kaevus välja väga palju probleeme ning unikaalseid ideid, mida kindlasti peab lihtsalt realiseerima! Asjalikud sõnavõtud kestsid ürituse algusest kuni päris lõpuni välja.

Ma tooksin välja ka kirja pandud märksõnu tekkinud ideede kohta, mida meie protokollija Marit Külv õhtu jooksul suutis kinni püüda: Võiks olla Valgutas oma jalgpalliväljak - taastada siinne staadion, korrastada oleks vaja tegelikult kõiki asju. Kunagi olid võrkpallivõistlused siin võiks ka edaspidi toimuda. Reha on ainult vaja kätte võtta. Kes võttis ära võrgu?
Hea on koolitraditsioon; pensionäride kokkutulekud ka.
Kõige halvem ju pole, võib-olla ainult noortele rohkem.
Kergliiklusrada on loonud hea olustiku.
Seltsimaja leivapäevad jm üritused - uued mõtted, vanadest lähtuvalt.
Seltsimajas jõulupeod, jaanipäevad, emadepäevad, isadepäevad; ansamblil pole mõtet eriti.
Mis motiveerib? Tasuta üritused motiveerivad, anda midagi.
Jalgrattaga võiks olla nt krossivõistlused.
Noorte hulgast tuleb leida eestvedaja, leida üles aktiivsemad inimesed.
Muutunud on väärtushinnangud, vanasti oli lihtsam pidu korraldada. Kvaliteet on muutnud.
Pole lihtsalt enam noori, kes asjad kätte võtaks.
Kodumaine präänik peab meelitama.
Pole seni tegijaid inimesi olnud. Pole enam pillimängijaid.
Välisreisid ja sport on olulised - vaja on liikuda.
Eestvedamine on väga oluline...

Need siin on küll vaid vähesed märksõnad, kuid asjalikud külainimesed suutsid iga probleemi puhul lahata selle pealiskihte kuni kõikehõlmava tuumani välja. Kui teised ei tee siis meie teeme, Valguta Aktiivsed Noored hoiavad näppu külaelu pulsil ja Te kuulete meie tegemistest juba peagi!